Marko Košiček Foto: HRT

Košiček u Otvorenom: Sva djeca mogu u školu, ne da mogu nego i trebaju

VV/HRT | 22.5.2020. u 08:09h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao nove upute namijenjene za rad predškolskih ustanova i razrednu nastavu od 1. do 4. razreda te posebne razredne odjele i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi od ovog ponedjeljka, 25. svibnja. Prema tim uputama u razredu, odnosno vrtićkoj skupini može bit između 15 do 20 djece dok je dosad bilo dopušteno najiviše devetero djece.

Savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja Marko Košiček koji je jučer gostovao u emisiji HRT-a Otvoreno rekao je da u ponedjeljak 25. svibnja sva djeca razredne nastave moraju u školu.

- Stav epidemiologa je da je to sigurno, stav ministarstva je da svi učenici razredne nastave u ponedjeljak moraju biti u školi. Što se tiče nedolaska u školu, kao i inače, postoje ispričnice. U nekim realnim situacijama razlog bi bila bolest učenika, a u ovim se okolnostima objektivni razlozi mogu proširiti na to da je učeniku stradao dom u potresu pa sada živi negdje drugdje, ako je škola stradala u potresu, ako osnivači nisu u mogućnosti osigurati prijevoz do škole, to su sve objektivni razlozi za nedolazak u školu. Međutim, s obzirom da je u pitanju specifična korona situacija, svjesni smo da su i roditelji u strahu i ako oni imaju neke subjektivne razloge zašto dijete u ponedjeljak ne mogu poslati u školu i to će biti opravdani razlog. Dakle, učenici bi u ponedjeljak trebali biti u školi, ali imat ćemo razumijevanja ako ih roditelji iz objektivnih ili subjektivnih razloga ne pošalju u školu - poručio je Košiček dodavši da ne bi želio spominjati rokove do kada će se takva situacija tolerirati.

- Mi još uvijek imamo mješoviti model, nastava na daljinu ide i dalje kao rezervna opcija - objasnio je Košiček. 

Ponovio je da roditelji moraju biti u kontaktu s nastavnicima i opravdati eventualni nedolazak djeteta u školu uz obvezu da osigura da dijete u tom slučaju prati nastavu na daljinu.

- Sva djeca sada mogu u školu, ne da mogu nego i trebaju. Ako netko ima objektivne ili subjektivne razloge zašto ne može doći, postoji ispričnica - poručio je Košiček na kraju emisije.

Unatoč tome preporukama zamjenika ministrice Divjak, tvrtka Mediana Fides provela je u razdoblju od 15. do 16. svibnja anketno istraživanje o otvaranju škola, gdje je većina glasala da bi se nastava do kraja aktualne školske godine ipak trebala provoditi na daljinu.

slika2_skole.png

slika1_skole.png