KORONAVIRUS Uz četvero oboljelih, u Varaždinskoj županiji više od 165 osoba u samoizolaciji pod nadzorom Foto: VV arhiva / ilustracija

KORONAVIRUS Uz četvero oboljelih, u Varaždinskoj županiji više od 165 osoba u samoizolaciji pod nadzorom

| 9.3.2020. u 14:36h | Objavljeno u Aktualno

Hoće li se i kako spriječiti daljnje širenje koronavirusa, novog virusa kojim su do nedjelje u svijetu, prema bolničkim potvrdama, zaražene 105.82 osobe, dok je njih 3. 584 preminulo, pogotovo ako se krše pravila o samoizolaciji? Ovo je vjerojatno najčešće pitanje zadnjih tjedan dana otkako je ova, dosada nepoznata vrst zaraze - nakon Zagreba i Rijeke - došla i do nas, i to nakon što su se iz Italije, europskog žarišta koronavirusa, vratili Varaždinci koji su potom trebali biti kod kuće u samoizolaciji.

Umjesto samoizolacije - provod?

Naime, prošli je utorak, 3. ožujka, potvrđen prvi slučaj zaraze novim koronavirusom u Varaždinskoj županiji. Riječ je o mladiću koji se s prijateljima 24. veljače vratio iz Italije, a tom su prilikom na granici dobili rješenje graničnog sanitarnog inženjera o samoizolaciji, kao i sve osobe koje dolaze iz područja zahvaćenih koronavirusom, a nemaju simptoma bolesti. To podrazumijeva aktivni zdravstveni nadzor - svakodnevno mjerenje temperature i javljanje epidemiologu kroz 14 dana, uz samoizolaciju kod kuće, radi praćenja pojave simptoma respiratorne bolesti. Takva se mjera provodi i kod osoba koje su bliski kontakti oboljelih.

Kad je mladiću 3. ožujka potvrđena bolest, pojavile su se informacije da je ta grupa mladih ljudi prethodnih dana viđena u više varaždinskih kafića.

- Mi ovisimo o povratnim informacijama samih tih osoba, one nisu u pritvoru, one su u samoizolaciji. Ne pratimo ih 24 sata dnevno putem trećih osoba. Te su osobe dobile jasne upute od dana prelaska granice i apeliralo se na njih da budu odgovorne u pridržavanju tih uputa. Nemamo službenih potvrda da osobe krše upute o samoizolaciji, odnosno je li neka osoba u nekom trenutku napustila kuću, dakle nije se pridržavala tih mjera, i zapravo lagala dežurnom epidemiologu. Postoji Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, gdje je definirano da se, ako postoji nalog epidemiologa, ipak mogu kazniti - rekao je u subotu načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin, osvrćući se na navode o nepoštivanju odredbi aktivnog zdravstvenog nadzora.

Naime, prema spomenutom zakonu, nadzor nad provedbom mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti obavljaju nadležni sanitarni inspektori, a predviđene su i kazne od 1.000 do 100.000 kuna, ovisno o vrsti prekršaja i o tome je li riječ o fizičkoj ili pravnoj osobi.

Završili prvi 14-dnevni zdravstveni nadzori

Tijekom vikenda završili su i prvi 14-dnevni zdravstveni nadzori, što znači da za te osobe, ako nemaju nikakve simptome, prestaju vrijediti mjere samoizolacije te se smatraju zdravima.

- Do sada se pokazalo da se simptomi razviju između 5. i 8. dana, još tjedan dana smo dodali radi sigurnosti, i ako se u roku tih 14 dana od kada je osoba bila u mogućem kontaktu sa zaraženima ne razviju simptomi, nema razloga da se više zadržava u samoizolaciji - rekao je Vugrin.

U Varaždinskoj županiji dosad je pod takvim nadzorom gotovo 200-tinjak osoba. Točnije, u petak ih je bilo 165, ali to se mijenja gotovo iz dana u dan.

Imamo li dovoljno kapaciteta za smještaj oboljelih, kakve su preporuke za starije osobe, zubare i druge zdravstvene djelatnike, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...