KORONAVIRUS Uvodi se četvrta doza za starije, ukida se karantena Foto: Ilustracija/Arhiva VV

KORONAVIRUS Uvodi se četvrta doza za starije, ukida se karantena

VV | 13.4.2022. u 16:44h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatski zavod za javno zdravstvo uvodi drugo docjepljivanje, odnosno četvrtu dozu za osobe starije od 80 godina i osobe starije od 65 godina koje su korisnici kolektivnog smještaja (domovi za starije i nemoćne osobe).

- Četvrtu dozu potrebno je primiti najmanje četiri mjeseca nakon primitka prve docjepne doze, a u tu svrhu koristi se mRNA cjepivo (Pfizer ili Moderna). Također, drugo docjepljivanje se preporučuje osobama koje imaju povećani rizik za razvoj teških oblika bolesti Covid-19, a koje su primarno cijepljene Janssen cjepivom i docijepile se Janssen cjepivom - objavio je HZJZ.

Također, ukida se karantena za sve građane koji su bili u kontaktu s pozitivnom osobom, a osobe koje su trenutno u samoizolaciji zbog kontakta s pozitivnim osobama mogu u dogovoru s liječnikom prekinuti karantenu. Ipak, te bi osobe trebale nositi masku 10 dana od zadnjeg kontakta te bi se trebale samotestirati pet dan od kontakta. Također, moraju izbjegavati veća okupljanja i kontakt s osobama s povećanim rizikom za razvoj težih oblika bolesti Covid-19.

- Zdravstveni djelatnici i djelatnici u domovima za starije i nemoćne nose FFP2 masku 10 dana od zadnjeg kontakta i samotestiraju se svaka tri dana - objavio je HZJZ.

Iako izricanje mjere zdravstvenog nadzora i provođenje karantene nije obvezujuće, postoje situacije u kojima bliskim kontaktima koji to žele liječnik može i nadalje izreći mjeru zdravstvenog nadzora u karanteni/samoizolaciji u trajanju do sedam dana od posljednjeg kontakta s pozitivnom osobom. U dogovoru s liječnikom, izricanje samoizolacije može biti opravdano osobama s povećanim rizikom za teže oblike bolesti Covid-19, kada se izricanjem samoizolacije omogućuje da ne borave u blizini pozitivnih ukućana ili u kolektivu u kojem se pojavilo grupiranje pozitivnih slučajeva.

 - Prosječno smo se s 221 novooboljelih na milijun stanovnika spustili na brojke koje smo imali sredinom siječnja i svibnja 2021. na kraju drugog i trećeg vala kao i početkom rujna 2021., kada je četvrti val bio tek u začetku. Još važnije, hospitalizacije rapidno opadaju te je hospitalizirano nešto više od 500 građana, dok je broj preminulih s ili od Covid-19 unatrag više dana niži od 10 dnevno. Svi ovi stabilni epidemiološki pokazatelji daju nam snage da s jedne strane olakšamo mjere za sve naša građane, a s druge strane ponudimo dodatan oprez i sigurnost našim starijim, najugaženijim građanima - istaknuo je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci