Koronavirus u Varaždinskoj županiji: Četvrti oboljeli je muškarac mlađi od 40 godina Foto: VV

Koronavirus u Varaždinskoj županiji: Četvrti oboljeli je muškarac mlađi od 40 godina

I.D./Varaždinske vijesti | 7.3.2020. u 12:58h | Objavljeno u Aktualno

Stožer civilne zaštite u subotu ujutro izvijestio je kako je u Hrvatskoj zabilježen i 12. oboljeli od koronavirusa. Riječ je o četvrtoj zaraženoj osobi s varaždinskog područja, koja je, kao i treća potvrđena oboljela osoba, bliski kontakt drugooboljelog iz Varaždina.

Dodatne informacije dao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin.

- Riječ je o muškarcu mlađem od 40 godina koji je od jučer u izolaciji u Općoj bolnici Varaždin s blažim simptomima, a bio je u bliskom kontaktu s drugom zaraženom osobom. Jasno je da je samim time povećan i broj osoba koje su pod aktivnim zdravstvenim nadzorom, odnosno koje su u samoizolaciji - istaknuo je Vugrin.

Na pitanje je li riječ o suvozaču vozača koji je bio u Italiji, Vugrin je rekao da je riječ o kolegi osobe koja je boravila u Italiji, no nije želio nagađati o trenutku zaraze.

- Riječ o osobi koja je bila u bliskom kontaktu, tako da još uvijek u Varaždinskoj županiji imamo dvije grane zaraze, odnosno nije na svu sreću otvorena neka treća fronta - dodao je.

Napomenuo je da vezano uz prvozaraženu osobu nema ni jedan novi slučaj potvrđene zaraze.

- Dapače, prvi zdravstveni nadzori u trajanju od 14 dana završavaju ovaj vikend, tako da ćemo imati već i prve osobe koje će biti otpuštene iz samoizolacije - dodao je.

- Što se tiče preventivnih mjera, one su i dalje nepromjenjene, ali izdvojio bih neke. Svim starijim i bolesnim osobama preporučuje se da izbjegavaju javna mjesta, osobito u vrijeme veće posjećenosti, poput trgovina, mjesta javnog okupljanja, javnog prijevoza. Apeliramo i da osobe preskoče nepotrebne rutinske kontrole kod liječnika opće medicine, nepotrebne posjete bolnicama i da se izbjegava organizacija događaja isključivo za osobe starije od 60 godina - rekao je Vugrin

Naglasio je važnost pridržavanja osnovnih higijenskih mjera poput pranja ruku, izbjegavanja kašljanja ili kihanja u dlanove, kao što i epidemiolozi napominju da je pranje ruku spasilo više života nego sami antibiotici.

- Apeliram i na odgovorno ponašanje svih pojedinaca, naših sugrađana. Još uvijek vlada sezona gripe, a svjedočili smo proteklih godina da su osobe s već izraženim simptomima odlazili na javna mjesta, na radno mjesto, a ta razina neodgovornosti se svakako ne može tolerirati. Ne zaboravimo da postoje i druge zarazne bolesti. Kako bi zadržali ovu razinu zaraze pod nadzorom, apeliram da se ne prikriva boravak u nekoj od pokrajina u Italiji kako bi se izbjegla procedura. Isto tako, oni koji dobe rješenje sanitarnog inspektora o samoizolaciji da se striktno pridržavaju tih uputa - pozvao je Vugrin.

Što se tiče navoda da se osobe koje su pod nadzorom kreću po gradu, Vugrin je i ovom prilikom ponovio da nema službene potvrde da se to dogodilo.

- Mi ovisimo o odgovornosti samih građana. Te osobe nisu pod 24-satnim nadzorom, one nisu u pritvoru - zaključio je.

- Nemamo službenih potvrda da osobe krše upute o samoizolaciji. Postoji Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, gdje je definirano da, ako postoji nalog epidemiologa, da se ipak mogu kazniti - rekao je Vugrin.

Istaknuo je da se osobe, koje su zbog prevencije u samoizolaciji te kroz 14 dana ne pokazuju nikakve simptome, smatraju zdravima.

- Do sada se pokazalo da se simptomi razviju negdje između 5 i 8 dana, još tjedan dana smo dodali radi sigurnosti, i ako se u roku tih 14 dana od kada je osoba bila u mogućem kontaktu sa zaraženima ne razviju simptomi, nema razloga da se više zadržava u samoizolaciji - rekao je Vugrin i dodao je u Varaždinskoj županiji preko 150 osoba pod takvim nadzorom.

- Broj osoba pod nadzorom ovisi o razvoju epidemiološke situacije. Kad se pojavi novi slučaj, mapiraju se njegovi kontakti i naravno da se povećava broj osoba pod nadzorom - pojasnio je.

Postavilo se i pitanje kako to da su nova dva potvrđena slučaja zaraze potekla od drugoboljele osobe, dok kod prve zaražene osobe nema povezanih slučajeva.

- Mi ne znamo dovoljno o ovoj bolesti, zbog toga i imamo tako velike preventivne radnje. Povezali smo da što je osoba mlađa, to je otpornija, i ta se zarazna bolest manje "lovi" za njih. Zato i stavljamo naglasak na starije osobe i osobe s kroničnim bolestima, koje su najugroženije, da upravo oni najviše paze na sebe - dodao je Vugrin.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci