Koronavirus: Situacija zadovoljavajuća, ali Županija ne daje suglasnost ni za jedno okupljanje građana

Varaždinske vijesti | 12.3.2020. u 13:09h | Objavljeno u Aktualno

- Situacija je trenutno izuzetno zadovoljavajuća. Nemamo nikakvih novopotvrđenih osoba na području županije i dalje pričamo o četiri osobe koje smo već u nekoliko navrata spomenuli. Imamo trenutno 158 osoba pod nadzorom, a to je vezano uz činjenicu što se smanjio tranzit s obzirom na preporuke, ali i zatvorene talijanske granice. Treba napomenuti i da su četiri zaražene osobe dobrog općeg stanja, ali s obzirom na tijek bolesti to je trenutna situacija i sve informacije koje dajem su uvijek trenutnog karaktera - rekao je danas u Županiji načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin davajući izjavu o aktualnostima po pitanju koronavirusa.

Naglasio je da su danas na sjednici Stožera donijeli odluku o provođenju mjera zaštite od koronavirusa, prilikom okupljanja građana na području Varaždinske županije.

- Stožer civilne zaštite Varaždinske županije ne daje suglasnost ni za jedno okupljanje građana na kojemu se očekuje dolazak više od 100 osoba. Sva ostala okupljanja stanovništva bilo da se radi o nastupima, priredbama, sportskim natjecanjima i raznim druženjima Stožer preporučuje da se odgode do daljnjega. U slučaju okupljanja suprotno preporuci Stožera organizatori nekog okupljanja su dužni osigurati najveće higijenske standarde, kao što su recimo pumpice za dezinfekciju i drugo. Ako osobe osjete zdravstvene smetnje respiratornog sustava kao što su kašalj uz povišenu temperaturu, ne odlaziti u zdravstvene ustanove nenajavljeno već prethodno telefonom kontaktirati svog liječnika opće medicine koji će se po potrebi konzultirati s epidemiologom i dati daljnje upute. To su odluke koje stupaju na snagu s današnjim danom i jasno, ovisno o preporukama i mjerama koje dolaze s nacionalne razine, će se nadalje usklađivati - ukazao je Vugrin.

Kazao je i da je županijski Stožer u svrhu provedbe mjera zatražio od nadređenih da im se omogući zakonska osnova za kontrolu poštivanja potpisanih mjera.

- Zatražili smo od nacionalnog Stožera da Varaždinska županija može poslati kontrolu osobi koja je u samoizolaciji pa provjeriti da li se ta osoba pridržava propisanih mjera i nalazi li se u kućnoj karanteni, a sve u cilju da se ne ugrožava stanovništvo županije i da ne dolazi do širenja koronavirusa. Također smo zamolili da se javna okupljanja od 100 i više osoba generalno odgode ili da se Stožeru civilne zaštite županije omogući donijeti takvu obvezujuću odluku za javna okupljanja na području županije. Zamolili smo ih i da definiraju rizična područja u Sloveniji i kategorije rizičnosti kako bi se na našim graničnim prijelazima sa Slovenijom mogle primjenjivati preventivne mjere - rekao je Vugrin.

Što se tiče pitanja obustave nastave u Varaždinskoj županiji kaže da su u komunikaciji s nadležnim Kriznim stožerom i Ministarstvom obrazovanja koji će dati daljnje upute, a jesu li točne informacije oko slučaja zaraze u jednom od trgovačkih lanaca u Varaždinu Vugrin je opovrgnuo.

Naveo je i da se testiraju osobe tek kada se pojave simptomi te da je trenutno testirano između 20 do 30 ljudi na području Varaždinske županije dok na pitanje tko će provoditi kontrole i kakve će biti kazne za one koji ne poštuju pravila vezana za samoizolaciju Vugrin je rekao da se čeka zakonski okvir.

- Čekamo zakonski okvir da nam se to uopće omogući. Prvo se vežemo na Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti prema njemu kazne su do nekoliko tisuća kuna. Ukoliko osoba prekrši uvjete samoizolacije i zarazi određenu osobu onda na snagu stupa Kazneni zakon, a tu već pričamo o potencijalnoj kazni zatvora. Ako osoba napusti definiranu, određenu samoizolaciju i zarazi drugu osobu i to dovede do smrti druge osobe onda pričamo o kazni zatvora od tri do 12 godina. Ukoliko je osoba bila u regiji koja je definirana kao opasna regija, definitivno preporučam da se drže svih naputaka u svoju korist, u korist svojih bližnjih i u korist zdravlja svih sugrađana. Dakle, ako je netko bio u Italiji mora biti 14 dana u samoizolaciji - zaključio je Vugrin.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci