Koronavirus: Situacija zadovoljavajuća, ali Županija ne daje suglasnost ni za jedno okupljanje građana

Varaždinske vijesti | 12.3.2020. u 13:09h | Objavljeno u Aktualno

- Situacija je trenutno izuzetno zadovoljavajuća. Nemamo nikakvih novopotvrđenih osoba na području županije i dalje pričamo o četiri osobe koje smo već u nekoliko navrata spomenuli. Imamo trenutno 158 osoba pod nadzorom, a to je vezano uz činjenicu što se smanjio tranzit s obzirom na preporuke, ali i zatvorene talijanske granice. Treba napomenuti i da su četiri zaražene osobe dobrog općeg stanja, ali s obzirom na tijek bolesti to je trenutna situacija i sve informacije koje dajem su uvijek trenutnog karaktera - rekao je danas u Županiji načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin davajući izjavu o aktualnostima po pitanju koronavirusa.

Naglasio je da su danas na sjednici Stožera donijeli odluku o provođenju mjera zaštite od koronavirusa, prilikom okupljanja građana na području Varaždinske županije.

- Stožer civilne zaštite Varaždinske županije ne daje suglasnost ni za jedno okupljanje građana na kojemu se očekuje dolazak više od 100 osoba. Sva ostala okupljanja stanovništva bilo da se radi o nastupima, priredbama, sportskim natjecanjima i raznim druženjima Stožer preporučuje da se odgode do daljnjega. U slučaju okupljanja suprotno preporuci Stožera organizatori nekog okupljanja su dužni osigurati najveće higijenske standarde, kao što su recimo pumpice za dezinfekciju i drugo. Ako osobe osjete zdravstvene smetnje respiratornog sustava kao što su kašalj uz povišenu temperaturu, ne odlaziti u zdravstvene ustanove nenajavljeno već prethodno telefonom kontaktirati svog liječnika opće medicine koji će se po potrebi konzultirati s epidemiologom i dati daljnje upute. To su odluke koje stupaju na snagu s današnjim danom i jasno, ovisno o preporukama i mjerama koje dolaze s nacionalne razine, će se nadalje usklađivati - ukazao je Vugrin.

Kazao je i da je županijski Stožer u svrhu provedbe mjera zatražio od nadređenih da im se omogući zakonska osnova za kontrolu poštivanja potpisanih mjera.

- Zatražili smo od nacionalnog Stožera da Varaždinska županija može poslati kontrolu osobi koja je u samoizolaciji pa provjeriti da li se ta osoba pridržava propisanih mjera i nalazi li se u kućnoj karanteni, a sve u cilju da se ne ugrožava stanovništvo županije i da ne dolazi do širenja koronavirusa. Također smo zamolili da se javna okupljanja od 100 i više osoba generalno odgode ili da se Stožeru civilne zaštite županije omogući donijeti takvu obvezujuću odluku za javna okupljanja na području županije. Zamolili smo ih i da definiraju rizična područja u Sloveniji i kategorije rizičnosti kako bi se na našim graničnim prijelazima sa Slovenijom mogle primjenjivati preventivne mjere - rekao je Vugrin.

Što se tiče pitanja obustave nastave u Varaždinskoj županiji kaže da su u komunikaciji s nadležnim Kriznim stožerom i Ministarstvom obrazovanja koji će dati daljnje upute, a jesu li točne informacije oko slučaja zaraze u jednom od trgovačkih lanaca u Varaždinu Vugrin je opovrgnuo.

Naveo je i da se testiraju osobe tek kada se pojave simptomi te da je trenutno testirano između 20 do 30 ljudi na području Varaždinske županije dok na pitanje tko će provoditi kontrole i kakve će biti kazne za one koji ne poštuju pravila vezana za samoizolaciju Vugrin je rekao da se čeka zakonski okvir.

- Čekamo zakonski okvir da nam se to uopće omogući. Prvo se vežemo na Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti prema njemu kazne su do nekoliko tisuća kuna. Ukoliko osoba prekrši uvjete samoizolacije i zarazi određenu osobu onda na snagu stupa Kazneni zakon, a tu već pričamo o potencijalnoj kazni zatvora. Ako osoba napusti definiranu, određenu samoizolaciju i zarazi drugu osobu i to dovede do smrti druge osobe onda pričamo o kazni zatvora od tri do 12 godina. Ukoliko je osoba bila u regiji koja je definirana kao opasna regija, definitivno preporučam da se drže svih naputaka u svoju korist, u korist svojih bližnjih i u korist zdravlja svih sugrađana. Dakle, ako je netko bio u Italiji mora biti 14 dana u samoizolaciji - zaključio je Vugrin.