Konstituirana Županijska skupština: Predsjednik Runac, a potpredsjednici Sabati i Šalig

| 20.6.2017. u 12:04h | Objavljeno u Aktualno

Izborom HDZ-ovog Alena Runca za predsjednika danas je konstituirana Županijska skupština Varaždinske županije. Naime za Runca je glasalo 39 vijećnika, a dva su bila suzdržana dok su za potpredsjednike izabrani, također s 39 ruku "za" i dvoje suzdržanih, Zvonimir Sabati (HSS) i Krešimir Šalig (SDP).

Svoj mandat je po sili zakona stavio u mirovanje župan Radimir Čačić pa je umjesto njega u Skupštinu ušao Nenad Košćak, a umjesto Čačićevih zamjenika Tomislava Paljaka i Roberta Vugrina u Skupštinu su ušli Mihael Liber i Vlasta Cindrić. Kod Reformista je umjesto Romana Streleca u Skupštinu ušao Davor Golub dok ministra Predraga Štromara mijenja Božidar Hajsok.

U dvorani varaždinske Županijske palače bili su prisutni svi članovi Županijske skupštine, njih 41 od kojih je osmero vijećnika iz HNS-a, šestero SDP-a, troje HSS-a te po jedan iz Hrvatskih laburista i HSU-a. Također, 12 je vijećnika iz HDZ-a, jedan iz HSLS-a, sedmero je Reformista te su dvojica iz Živog lista.

Novoizabrani predsjednik Alen Runac je naglasio da se veseli zajedništvu koje se danas vidjelo na sjednici, a to je dokaz da su svi spremni podržati projekte i svi su spremni pokrenuti Varaždinsku županiju.

-Siguran sam da ako ovako složno svi pokušamo napraviti i pokrenuti Varaždinsku županiju rezultati će nakon četiri godine biti vidljivi i mjerljivi - rekao je Runac.

Vijećnicima se obratio i župan Čačić koji je istaknuo da je došlo vrijeme da se prekine dugogodišnja nespremnos na donošenje važnih odluka.

-Imamo stožernu stranku u državi, HDZ, koja će stati iza interesa građana ove županije, imamo strateškog partnera te stranke HNS s dva ministra iz Varaždinske županije. Imamo podršku u županiji na projektima svih relevantnih političkih partnera te ne sumnjam da će i velika stranka lijevog centra biti spremna podržati sve što je važno za županiju - rekao je Čačić.

Među ostalim, predložio je i dopunu dnevnog reda konstituirajuće sjednice s dvije točke pa je jednoglasno odlučeno da on posao župana ne obavlja u radnom odnosu već samo za naknadu koja bi iznosila oko 7.000 kuna, a čime će se ostvariti uštede od oko milijun kuna u četiri godine mandata.

Također, većinom glasova, uz suzdržani HNS iz kojeg ne podupiru hitnost donošenja te odluke, smanjen je i broj upravnih odjela Varaždinske županije s osam na šest.

-Bolje je imati manje ljudi i to kvalitetnih te ih bolje platiti - rekao je Čačić, dodavši da neće više ići tako te da ga je u Županiji dočekalo 101 zaposlen, a kao primjer naveo Međimursku županiju koja normalno funkcionira s njih 45.

 

 

 

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci