Kongres "Medicina i pravo - ruku pod ruku" u Varaždinu: Nedostaje adekvatna komunikacija Foto: Vedran Hunjek

Kongres "Medicina i pravo - ruku pod ruku" u Varaždinu: Nedostaje adekvatna komunikacija

Varaždinske vijesti | 19.10.2019. u 16:01h | Objavljeno u Aktualno

Ugledni stručnjaci u području medicine i prava okupili su se na otvaranju prvog kongresa "Medicina i pravo – ruku pod ruku" koji se od 18. do 20. listopada održava u Varaždinu i donosi pregled najnovijih inicijativa, dostignuća, aktualnih tema, problematika i analiza u ovom iznimno važnom području.

Već na samom početku, veliko zanimanje javnosti privukle su goruće teme poput prekovremenog rada zdravstvenih radnika, problema prisile prema zdravstvenim radnicima kao novog kaznenog djela te obrade plaća u zdravstvu, a stručnjaci na Kongresu otkrivaju promjene na nacionalnoj i međunarodnoj razini neophodne za značajnija postignuća u kvalitenoj sinergiji medicine i prava te pravilnoj funkciji zdravstvenog sustava.

kongres_medicina_i_pravo_3.jpg

Na otvaranju Kongresa koji je na svom prvom izdanju okupio 34 stručnjaka predavača te 30 aktualnih tema iz Hrvatske i regije, brojnim sudionicima u ime župana Varaždinske županije Radimira Čačića obratila se pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Varaždinske županije Lovorka Horvat. Okupljenima su se obratili i predsjednica Udruge pravnika u zdravstvu Snježana Cerjan te predsjednik Udruge za medicinu i pravo Miran Cvitković.

- Često se propisi donose kroz neadekvatnu ili nikakvu komunikaciju s praksom što rezultira problemima u njihovoj praktičnoj primjeni, nerijetko su teško ili gotove nemoguće provedivi, a što nama pravnicima naročito otežava svakodnevni rad. Vjerujemo da ćemo u ova tri dana održavanja Kongresa senzibilizirati javnost i ponuditi svoja stručna i praktična znanja, u konačnici, da ćemo utjecati na resorno Ministarstvo i zakonodavca kako bi i pravnike koji dolaze iz prakse uključili da kroz savjetodavnu ulogu sudjeluju u izradi propisa koje oni moraju svakodnevno primjenjivati, čime bi se riješile brojne poteškoće u njihovoj primjeni - istaknula je predsjednica Udruge pravnika u zdravstvu Snježana Cerjan, mag.iur.

kongres_medicina_i_pravo_4_Lovorka_Horvat_i_Snjezana_Cerjan.jpg

- Evo, upravo je aktualna rasprava o promjeni koeficijenata složenosti poslova u javnim službama te bih svakako preporučila Ministarstvu zdravstva uključivanje i nas pravnika koji se bavimo koeficijentima i plaćama, a potom i izradom sistematizacija radnih mjesta i drugih općih akata u zdravstvenim ustanovama, jer smatram da jedino ukazivanjem na postojeće probleme možemo donijeti kvalitetan propis - dodala je Cerjan.

U tri kongresna dana svoja znanja i iskustva sudionicima će prenijeti stručnjaci s pravnih i medicinskih fakulteta, iz strukovnih komora, Ministarstva zdravstva, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva financija, odvjetništva, Ustavnog suda Republike Hrvatske, ali i predstavnici zdravstvenih ustanova i udruga koji će dati svoje viđenje problema kroz prikaz i neposrednu praktičnu primjenu propisa unutar zdravstvenog sustava.

- U 21. stoljeću je konačno došlo vrijeme da medicina i vrijeme krenu ruku pod ruku. Dosezi znanosti su toliki da je došlo vrijeme da pravnici nauče nešto o medicini, a medicinari o pravu. Upravo u tom nerazumijevanju dviju strana i nepoznavanju materije proizlaze svi problemi s kojima se susreću liječnici u našem zdravstvenom sustavu. Od tužbi kojima su liječnici i zdravstveni rad izloženi svakodnevno do zakinuća za mnoge segmente radno-pravnog odnosa uključujući i same plaće. Rješenje je medicinsko pravo i ovaj kongres je upravo na tragu toga budući da su se okupili svi relevantni pravni i medicinski stručnjaci s jednim jedinstvenim ciljem; komunicirati, učiti i razmijenjivati naše znanje - izjavio je predsjednik Udruge za medicinu i pravo Miran Cvitković, dr.med.

kongres_medicina_i_pravo_7_Miran_Cvitkovic.jpg

Kako je istaknuto, kongres "Pravo i medicina – ruku pod ruku" predstavlja izvanredan spoj medicine i prava jer jedni bez drugih ne mogu kvalitetno funkcionirati. Održava se u organizaciji Hrvatske udruge za medicinsko pravo i Udruge pravnika u zdravstvu, a pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar - Kitarović, Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, župana Varaždinske županije Radimira Čačića, gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića te Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske.

kongres_medicina_i_pravo_2.jpg

kongres_medicina_i_pravo_1.jpg