Knapić: Da Mamića nema, trebalo bi ga izmisliti, a isto vrijedi i za predsjednika RH Milanovića

vv | 25.3.2021. u 08:53h | Objavljeno u Aktualno

Nije osuđeni bjegunac Zdravko Mamić jedini koji proziva suce. To već godinama čini, nekad transparentima, nekad čak i vezan lancima, Željko Knapić, nekada uspješni atletičar, sudionik Olimpijskih  igra te još uvijek  aktualni hrvatski rekorder na 200 m i 400 m, koji se nakon sporta okušao u poduzetništvu, ali ni izdaleka tako uspješno kao u sportu.

Doduše, krenulo mu je i u poduzetništvu više nego dobro. Naime, njegov tvrtka Knap-grad uspjela je vlasnički okrupniti više od 432 tisuće četvornih metara na otoku Šipanu, koje danas vrijedi desetke milijuna kuna jer je u međuvremenu postalo građevinsko, ali tako nije bilo prije dva desetljeća kada ga je Knapić kupovao od vlasnika.

-Trebalo mi je dva milijuna kuna za poslovanje, odnosno za isplatu zemljišta. Za to sam pokušao dobiti zajam od banaka, ali nisam uspio pa sam otišao u Zagorske šume, tvrtku Ivana Žaje, od kojih su novac posuđivale stotine građana i poduzetnika uz određenu naknadu te osiguranje, prisjeća se Knapić, koji je kao sredstvo osiguranja pozajmice Zagorskim šumama dao gotovo pola milijuna kvadrata na najvećem otoku Elafita

Dogovorili su dva milijuna kuna, no dobio je milijun zajma za koje je mjesečno plaćao 36 tisuća kamata. Iako smatra da za to nije bilo razloga ni osnove, Zagorske šume daju u prosinca 2002. godine zemljište na javnu dražbu putem javnobilježničkog ureda, tvrdeći da nisu plaćena dva uzastopna obroka kamata.  

Zemljišta od 430 tisuća kvadrata na lokaciji Čemprijesi kupuje tvrtka Eurobenz, tada u vlasništvu Svetimira Gadže i Olivera Beidenegla, za nešto više od milijun kuna. Knapić, međutim, tvrdi da je zapravo više plaćeno, kao i da je za nekretnine bilo povoljnijih ponuda, odnosno kupaca, ali im je mogućnost kupnje uskratio javnobilježnički ured.

Uvjeren kako je bez nekretnina ostao zbog nezakonitih radnji, Knapić podnosi prijave protiv Žaje i javne bilježnice Bojane Štimac. Međutim, nakon žalbi, tročlano vijeće varaždinskog Županijskog suda donosi rješenje o obustavi istrage, koju je otvorila istražna sutkinja Biserka Plesničar.

-Nitko nikada u povijesti hrvatskog pravosuđa nije zabranio istragu, osim u mom slučaju. Uvjeren sam da su postojali pravni razlozi za provođenje istrage protiv Žaje i Štimac, protiv koje se već godinama vodi kazneni postupak zbog davanja lažnog iskaza na sudu. Međutim, neki, koji su poslovali sa Žajom, istraga nije odgovarala te su je zaustavili jer su imali utjecaj na dio sudaca. Na to ukazujem skoro 20 godina, kao što to danas čini Zdravko Mamić, kojeg da nema, trebalo bi ga izmisliti. Isto vrijedi i za predsjednika RH Zorana Milanovića, koji jasno govori da u hrvatskom pravosuđu neki rade na daljinski upravljač. Ako to on veli, onda bi svima sve trebalo konačno biti jasno, veli Knapić, koji ispred zgrade varaždinskoga pravosuđa u ranim jutarnjim satima postavlja transparente, koje ubrzo zatim uklanjaju policijski službenici, koje onda on prijavljuje... 

No, danas je bilo nešto drukčije. Naime, policija nije samo uklonila transparent, nego i privela Knapića na obavijesni razgovor koji je potrejao više od sat vrremena.

- Ništa me nisu pitali, ostavili me u sobi i to je to, veli Knapić.