Kazneni postupak protiv Čehoka: “Cijela optužnica počiva na iskazima petorice od čak 84 svjedoka"

| 30.7.2018. u 17:37h | Objavljeno u Aktualno

- Poštovano vijeće, nisam kriv! Tako su se pred sudskim vijećem na zagrebačkom Županijskom sudu, jedan po jedan, izjasnili bivši i aktualni varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, bivši zamjenik gradonačelnika Zlatko Horvat, poduzetnik Miroslav Bunić i bivši pročelnik Stanko Vitez u vezi optužnice, koju je USKOK protiv njih, kao i protiv poduzeća Zagorje i Zagorje-Tehnobeton, podigao još u svibnju 2014. godine, i to zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, primanje i davanje mita te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

”USKOK neće dokazati”

Naglašavajući da će dokazati optužbu ispitivanjem svjedoka, materijalnim dokazima i nalazima vještaka, zamjenica ravnatelja USKOK-a ostala je kod svojih uvodnih riječi iz prethodne rasprave, a svoje uvodne govore nisu mijenjali ni ostali okrivljeni. Iznimka je trećeokrivljeni Bunić, čija je braniteljica naglasila kako obrana smatra da USKOK neće dokazati da je počinio i jedno od kaznenih djela, koja mu se stavljaju na teret, a što je razvidno iz dokaza prikupljenih tijekom istrage i koji priležu spisu.

Prije svega, kako je naglasila braniteljica, materijalni dokazi u spisu potvrđuju navode obrane trećeokrivljenog da u njegovom postupanju nije bilo nikakvih obilježja kaznenih djela.

- USKOK je u spis priložio brojnu materijalnu dokumentaciju koja, međutim, sva i baš apsolutno sva potvrđuje navode obrane samog trećeokrivljenog. Naime, od materijalnih dokaza u spisu ne postoji niti jedan dokaz koji bi potvrdio navode optužbe, a svi potvrđuju navode njegove obrane Vijeće će se u to i samo uvjeriti tijekom postupka, kao i u činjenicu da u spisu postoje materijalni dokazi koji prevladavaju, a koji uopće nemaju nikakvog značenja za ovaj postupak. Tek mali broj njih je u vezi s predmetom ove optužbe, a svi oni samo potvrđuju navode obrane trećeokrivljenog, ustvrdila je braniteljica.

Cijela optužnica, kako je dodala, počiva na iskazima nekolicine svjedoka, točnije petorice od ukupno njih 84 ispitanih u istrazi, a što će biti vidljivo i tijekom postupka.

                   Više pročitajte u novom izdanju Varaždinskih vijesti