Kazališno vijeće: "Ako nam je važno čistiti nered, onda ga čistimo na svim nivoima." Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Kazališno vijeće: "Ako nam je važno čistiti nered, onda ga čistimo na svim nivoima."

VV | 28.11.2021. u 21:56h | Objavljeno u Aktualno

- Nakon mjeseci medijskog blaćenja HNK u Varaždinu, prozivanja zaposlenika za bullyng, podržavanje nezakonitosti i da dalje ne nabrajamo sve gadosti kojima smo čašćeni, za neke je priči došao kraj. Za nas nije - oglasili su se priopćenjem članovi Kazališnog vijeća Robert Plemić i Hana Hegedušić te Karlo Mrkša i Darko Avar iz sindikata.

Kažu kako su očekivali raspravu na sjednici Gradskog vijeća kako bi saznali pravu istinu, ali do iste nije došlo.

- Svaki naš istup u javnost i prema vijećnicima Grada Varaždina, bio je isključivo u interesu saznavanja istine. Kako smo u posjedu dokumenata koji nesumnjivo potvrđuju nelogičnosti o kojima smo govorili, o kojima govorimo i govorit ćemo, šaljemo Vam redoslijed događaja od 1. sjednice Kazališnog vijeća u starom sazivu, održane 26. srpnja, a o narednim pravnim koracima koje kanimo poduzeti zbog nemjerljive štete nanesene HNK u Varaždinu kao i većini zaposlenika, obavijestit ćemo javnost - navode i ističu kako je šteta nemjerljiva i broji se u stotinama tisuća kuna.

- Netko za to mora odgovarati - ustvrdili su i dalje iznose redoslijed događaja.

1. 26. srpnja, na sjednicu Kazališnog vijeća, donosi se mišljenje Sindikata djelatnika u kulturi od strane gđe. Krčar, a vezano uz ugovor tadašnjeg umjetničkog savjetnika, na temelju kojeg, Kazališno vijeće nalaže intendantici da raskine ugovor s istim te odbija bilo kakav postojeći repertoar. Nalaže intendantici tko će i kako pisati novi repertoar.

unnamed.jpg
U posjedu smo i maila poslanog od strane Kazališnog vijeća kojim se vrši dodatni pritisak na intendanticu, a vezano uz izvršenje označenog teksta na fotografiji.

2. Osoba koja je donijela mišljenje sindikata je i jedna od potpisnica novog, neregularnog repertoara, kao i članica vijeća, a sasvim slučajno, u novom repertoaru je i njezina režija. Gđa. Krčar je zaposlena na radnom mjestu dramaturga, a ne redatelja i svako opravdanje kako režira za plaću nam se čini apsurdno. Zbunjeni ste? I mi smo bili. Više nismo.

3. Repertoar napisan po nalogu Kazališnog vijeća je srušen na prvom sastanku umjetničkog osoblja, upravo zbog načina na koji je izglasan na Kazališnom vijeću.

4. Potpisnici novog repertoara tvrde kako repertoar nije postojao, što je neistina. Odbačen je od strane Kazališnog vijeća (označeno na fotografiji).

5. Sam početak ove agonije leži u odluci Kazališnog vijeća temeljenoj na mišljenju pravne službe Sindikata djelatnika u kulturi. U posjedu smo dokumenta, odnosno maila poslanog od strane glavnog tajnika Sindikata djelatnika u kulturi, gosp. Rebića, u kojem se kategorički tvrdi kako, citiramo: …još jednom, i to zadnji put, ukazujem kako HSDK Kazališnom vijeću HNK u Varaždinu nije dostavljao nikakva pravna mišljenja… „ Događaj opisan u par točaka pokrenuo je lavinu optužbi koje su ostale neobjašnjene. Stravičnu medijsku hajku bez epiloga. Ako nam je važno čistiti nered, onda ga čistimo na svim nivoima. Kao novoizabrani predstavnici zaposlenika HNK u Varaždinu, izabrani tajnim glasovanjem, dužni smo štiti interese ljudi koje predstavljamo kao i Kuće u kojoj radimo - zaključuju u priopćenju.

Označeno u