Kaufland o razlozima raskida predugovora; navode i vjerovnika Varteksa kao jedan od kamena spoticanja

MGA | 27.7.2022. u 10:40h | Objavljeno u Aktualno

Posljednjih je tjedana turbulentno u varaždinskoj tekstilnoj kompaniji Varteks. Prvo je najveći pojedinačni dioničar Varteksa Nenad Bakić objavio da je prodao svoja potraživanja prema Varteksu i to, kako je napomenuo, "kompaniji koja će ih profesionalno pokušati naplatiti". Pritom je razlog svoje odluke formulirao u rečenici koja glasi "da nažalost, zbog nemogućnosti dogovora drugih vjerovnika oko toga kome će pripasti koliko od nužnih transakcija, a on je uvijek micao osiguranja svojih tražbina i nije uzeo ni kunu, pa ne vidi kako u tom smislu može biti koristan".

- Bakić je potvrdio da je prodao potraživanja prema Varteksu, nadam se da će se vjerovnici nešto dogovoriti

Nakon toga kreću priče o "stečaju Varteksa". Prošloga tjedna na Županijskoj skupštini vijećnik Reformista Krešimir Horvat postavio je pitanje o sudbini Varteksa i je li moguće da će doći do gašenja tvrtke, na što mu je župan Stričak odgovorio da je Varteks privatna tvrtka.

Potom se o slučaju Varteks oglašava i Budimo grad. Hrvoje Petrić na konferenciji za medije konstatira da je Bakićeva prodaja potraživanja "signal da Varteks ne može isplatiti svoja dugovanja te da tvrtka broji posljednje dane, pa da je stoga vrijeme i da Grad naplati prema tvrtci svoja potraživanja". 

Nakon svega toga jučer je na Zagrebačkoj burzi objavljena vijest da je Kaufland raskinuo predugovor o kupovini Varteksova zemljišta. Kupoprodaja zemljišta bila je preduvjet za početak izgradnje kružnog toga koji bi označio početak realizacije velikog projekta "Varteks kvart - urbana regeneracija" koji je proglašen projektom od strateške važnosti na nacionalnoj razini. 

S tim u vezi poslali smo upite Upravi Varteksa, ali i Gradu Varaždinu (s obzirom da je Varteksova urbana regeneracija projekt koji se itekako tiče interesa i razvoja Varaždina) što ovaj raskid ugovora s Kauflandom znači za daljnju realizaciju projekta Varteksove urbane regeneracije, kao i kakvo je financijsko stanje u Varteksu.

Iz Varteksa i Grada zasad nije stigla nikakva reakcija, ali smo upit poslali i Kauflandu, koji je trebao financirati izgradnju južnog kružnog toga na Zagrebačkoj cesti, kod Varteksa. Iz kompanije su potvrdili da od toga sada neće biti ništa, a kao razlog raskida predugovora i oni navode vjerovnika Varteksa kao jedan od kamena spoticanja u cijeloj priči. Pitali smo ih je li riječ o vjerovniku kojemu je Bakić prodao svoja potraživanja ili o nekoj banci, ali na to nisu precizno odgovorili.  Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

- Kao što znate, sredinom travnja ove godine u vijećnici Grada Varaždina između Grada Varaždina, NK Varaždin, Varteks d.d. te Kaufland Hrvatska k.d. potpisani su Ugovor o uređenju međusobnih odnosa za potrebe izgradnje južnog toka na spoju Zagrebačke ulice i Varteksove ulice u svrhu uređenja građevinskog zemljišta, Ugovor o uređenju međusobnih odnosa i Sporazum o suradnji i uređenju međusobnih prava i obveza u realizaciji faze 2A strateškog investicijskog projekta „VARTEKS kvart – urbana regeneracija“.

Tome je prethodilo prošlogodišnje potpisivanje predugovora o kupoprodaji zemljišta između Kaufland Hrvatska k.d. i Varteks d.d. Realizacija spomenute kupoprodaje zemljišta bila je preduvjet za izgradnju prometne i komunalne infrastrukture, no zbog neispunjenja uvjeta za sklapanje ugovora o kupoprodaji navedenog zemljišta od strane Varteksa nakon čega je također došlo do nepostizanja dogovora s vjerovnikom Varteksa, bili smo prisiljeni raskinuti predugovor. Samim time je faza 2A projekta „VARTEKS kvart – urbana regeneracija“ nažalost stopirana te smo s obzirom na novonastalu situaciju prisiljeni tražiti novu lokaciju za našu drugu poslovnicu u Varaždinu. Za dobrobit lokalnog gospodarstva se nadamo skorom rješenju situacije u kojoj se nalazi Varteks d.d. - stoji u odgovoru.

Označeno u