"Kao i većina Čehokovih ideja i projekt javnog voćnjaka bio je izvana huj, iznutra fuj" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

"Kao i većina Čehokovih ideja i projekt javnog voćnjaka bio je izvana huj, iznutra fuj"

VV | 28.3.2024. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

- Sve što je radila prethodna vlast, u što su se građani Varaždina uvjerili na brojnim primjerima, od poznate Anine ulice do najpoznatije sramote ovog grada - baliranog otpada, bilo je ad hoc, neplanski, a posljedica je i ovo što se dogodilo s prvim javnim voćnjakom u Varaždinu koji je posađen na vodozaštitnom području, na kojem to nije dozvoljeno, uz nepoštivanje svih pravila sadnje - reagirali su priopćenjem iz Grada Varaždina.

- Ivan Čehok upozorio na sječu 300 voćaka u gradskom voćnjaku: To je lokalni ekocid!

Iz Grada Varaždina navode kako je prvi javni voćnjak zasađen u travnju 2021. godine, a udruga "Zasadi drvo, ne budi panj" je u kolovozu 2021. godine potpisala ugovor o suradnji te održavala voćnjak dvije sezone. Predsjednica udruge Mateja Angelina Kramar istaknula je kako udruga, nažalost, nikakvim metodologijama nije mogla popraviti zatečeno stanje radi kojeg niti nije bilo opcije da taj voćnjak opstane – od krivog razmaka voćki, sortimenata gdje su bile samo monokulturne sadnice na krivim podlogama te zbog najvažnije i neizostavne činjenice da se voćnjak nalazio na vodozaštitnom području prve zone.

- Na temelju Zakona o vodama, Županijska skupština Varaždinske županije donijela je Odluku o zaštiti izvorišta pitke vode te u toj Odluci, u člancima 7. i 8., jasno piše da se na vodozaštitnom području isključivo mogu zadržavati osobe koje se bave eksploatacijom, prijenosom i obradom pitke vode te se nitko drugi neovlašteno na tom području ne smije zadržavati. Također, tamo se ne smije saditi nikakvo bilje, visoko raslinje, pa čak niti trava s dubokim korijenom. Sukladno zakonu i spomenutoj Odluci, gradska tvrtka Varkom je, nakon konzultacija s predsjednicom udruge "Zasadi drvo, ne budi panj", u zimskom razdoblju kad nema vegetacije, prvo pažljivo zaštitila korijenje, izvadila voćke iz vodozaštitnog područja i podijelila građanima koji su bili zainteresirani i koji su se javili na temelju javne objave. Niti jedno posađeno stablo nije posjećeno. Javna objava tvrtke Varkom bila je objavljena na njihovim internetskim stranicama, a u njoj se pozvalo građane koji su zainteresirani da preuzmu stabla voćki za sadnju. Voćke su podijeljene građanima koji su ih uistinu i posadili, a udruga razmatra novu lokaciju za javni voćnjak za Belim kipima gdje će se provoditi projekt LIFE Bauhausing Europe, revitalizacije prostora Beli kipi na obali rijeke Drave - izvijestili su iz Grada Varaždina.