KAKVU VODU PIJEMO Zašto je to pitanje opet aktualno nakon što je počelo uklanjanje bala? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

KAKVU VODU PIJEMO Zašto je to pitanje opet aktualno nakon što je počelo uklanjanje bala?

| 1.4.2024. u 15:33h | Objavljeno u Aktualno

Kakvu vodu pijemo? Ovo je pitanje ponovno aktualiziralo uklanjanje bala iz varaždinskog Brezja, koje su često bile povod raspravama o zagađenju najvećeg prirodnog bogatstva.

Bale se nalaze oko 500 m od korita Plitvice i u III. su zoni zaštite vodocrpilišta te je tijekom godina na toj lokaciji provedeno više ispitivanja, s pomoću pet piezometara za praćenje kvalitete podzemnih voda. 

Rezultati su navedeni u Sanacijskom programu lokacije Brezje iz 2022. pa su tako, primjerice, analize provedene od 2007.-2009. pokazale da je voda kod baliranog otpada onečišćena, uz prisustvo enterokoka te povećane koncentracije nitrata i, ovisno o lokaciji, olova, mangana, amonijaka i željeza. Analize od 2008.-2013. utvrdile su povećane koncentracije amonijaka, nitrata, željeza, mangana te bakteriološke pokazatelje (ukupni koliformi, fekalni streptokoki, E. Coli).

- Od 2008. do 2013. u podzemnoj vodi su uglavnom bile povećane koncentracije nitrata te bakteriološki pokazatelji. S obzirom na činjenicu da je na okolnom području razvijena intenzivna poljoprivreda, porijeklo nitrata može biti od tretiranja okolnog tla mineralnim hranjivima – navodi se u Sanacijskom programu...

Što su pokazala kasnija ispitivanja, što nam je direktor Varkoma kazao o kvaliteti vode u vodonosnicima i vodocrpilištima, zašto je našem području visoka ranjivost vodonosnika, o utjecaju poljoprivrede, mjerama kod zbrinjavanja bala, ali i o novim dubokim zdencima - pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...