I učenici u samoizolacijama ili pozitivni mogu sudjelovati na natjecanjima, evo kako Foto: Ilustracija/Arhiva VV

I učenici u samoizolacijama ili pozitivni mogu sudjelovati na natjecanjima, evo kako

IHR/Varaždinske vijesti | 6.2.2022. u 07:20h | Objavljeno u Aktualno

U osnovnim i srednjim školama Varaždina i Varaždinske županije počela su natjecanja. Novost u provođenju ovogodišnjih natjecanja je web servis za prijavu učenika na natjecanja formiran od strane Agencije za odgoj i obrazovanje. Riječ je o jedinstvenoj i objedinjenoj web aplikaciji koja sadržava sve podatke vezane uz natjecanja i smotre. Aplikaciji može pristupiti samo odgovorna osoba koju je imenovao ravnatelj škole, a prošla se i posebna edukacija za rad u web servisu za prijavu učenika za natjecanja. No na koji se način ona provode s obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju i mogu li učenici koji su u samoizolacijama ili pozitivni na koronavirus sudjelovati u njima?

- Natjecanja se bez obzira na epidemiološku situaciju održavaju u školama. S obzirom na to da je Druga gimnazija Varaždin prešla na kombinirani model nastave, imamo dovoljno prostora u školi da sve organiziramo u skladu s epidemiološkim mjerama. Učenicima koji su u samoizolacijama također je omogućeno da pristupe natjecanju online, no tijekom rješavanja zadataka učenici moraju biti nadgledani od strane školskog povjerenstva putem kamere usmjerene na ekran računala i uključenog mikrofona. Uz ekran računala mora biti vidljiv i cijeli radni stol učenika. Dosad nismo imali slučaj da bi netko od sudionika natjecanja bio pozitivan, no ako je netko pozitivan, dobro se osjeća i želi pristupiti natjecanju, to mu se omogućava u dogovoru sa školskim povjerenstvom zaduženim za natjecanja – kaže ravnateljica Druge gimnazije Varaždin Zdravka Grđan.

Svaki predmet ima svoja pravila, no učenike koji zadatke rješavaju online pod strogim su nadzorom školskog povjerenstva, a tijekom provedbe natjecanja ne smiju napustiti radni stol, razgovarati s drugim osobama niti na bilo koji drugi način dovesti u sumnju pravilno provođenje natjecanja.

- Zasad nema nikakvih problema u provedbi natjecanja, no ono što mogu reći da je interes učenika za natjecanjima jako pao otkako je počela pandemija – kaže Grđan.

I ravnatelj VI. OŠ Varaždin Mario Stančić kaže kako su školska natjecanja i ove godine organizirana na isti način kao što je to bilo i lani.

- Na našoj školi županijska natjecanja se održavaju u jutarnjem terminu, a školska u popodnevnim terminima. Učenici koji sudjeluju na natjecanjima su sa svima upoznati, kao i njihovi roditelji. Naravno da je to jedan izazov za njih i da je puno drugačije rješavati zadatke online u odnosu na školu, gdje učenici u svakom trenutku imaju i podršku svojeg mentora – rekao je Stančić. 

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci