I učenici u samoizolacijama ili pozitivni mogu sudjelovati na natjecanjima, evo kako Foto: Ilustracija/Arhiva VV

I učenici u samoizolacijama ili pozitivni mogu sudjelovati na natjecanjima, evo kako

IHR/Varaždinske vijesti | 6.2.2022. u 07:20h | Objavljeno u Aktualno

U osnovnim i srednjim školama Varaždina i Varaždinske županije počela su natjecanja. Novost u provođenju ovogodišnjih natjecanja je web servis za prijavu učenika na natjecanja formiran od strane Agencije za odgoj i obrazovanje. Riječ je o jedinstvenoj i objedinjenoj web aplikaciji koja sadržava sve podatke vezane uz natjecanja i smotre. Aplikaciji može pristupiti samo odgovorna osoba koju je imenovao ravnatelj škole, a prošla se i posebna edukacija za rad u web servisu za prijavu učenika za natjecanja. No na koji se način ona provode s obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju i mogu li učenici koji su u samoizolacijama ili pozitivni na koronavirus sudjelovati u njima?

- Natjecanja se bez obzira na epidemiološku situaciju održavaju u školama. S obzirom na to da je Druga gimnazija Varaždin prešla na kombinirani model nastave, imamo dovoljno prostora u školi da sve organiziramo u skladu s epidemiološkim mjerama. Učenicima koji su u samoizolacijama također je omogućeno da pristupe natjecanju online, no tijekom rješavanja zadataka učenici moraju biti nadgledani od strane školskog povjerenstva putem kamere usmjerene na ekran računala i uključenog mikrofona. Uz ekran računala mora biti vidljiv i cijeli radni stol učenika. Dosad nismo imali slučaj da bi netko od sudionika natjecanja bio pozitivan, no ako je netko pozitivan, dobro se osjeća i želi pristupiti natjecanju, to mu se omogućava u dogovoru sa školskim povjerenstvom zaduženim za natjecanja – kaže ravnateljica Druge gimnazije Varaždin Zdravka Grđan.

Svaki predmet ima svoja pravila, no učenike koji zadatke rješavaju online pod strogim su nadzorom školskog povjerenstva, a tijekom provedbe natjecanja ne smiju napustiti radni stol, razgovarati s drugim osobama niti na bilo koji drugi način dovesti u sumnju pravilno provođenje natjecanja.

- Zasad nema nikakvih problema u provedbi natjecanja, no ono što mogu reći da je interes učenika za natjecanjima jako pao otkako je počela pandemija – kaže Grđan.

I ravnatelj VI. OŠ Varaždin Mario Stančić kaže kako su školska natjecanja i ove godine organizirana na isti način kao što je to bilo i lani.

- Na našoj školi županijska natjecanja se održavaju u jutarnjem terminu, a školska u popodnevnim terminima. Učenici koji sudjeluju na natjecanjima su sa svima upoznati, kao i njihovi roditelji. Naravno da je to jedan izazov za njih i da je puno drugačije rješavati zadatke online u odnosu na školu, gdje učenici u svakom trenutku imaju i podršku svojeg mentora – rekao je Stančić.