KAKO TO Imovinske kartice uklanjaju se godinu dana nakon prestanka dužnosti, ali ponekad i - ranije Foto: ilustracija

KAKO TO Imovinske kartice uklanjaju se godinu dana nakon prestanka dužnosti, ali ponekad i - ranije

| 15.1.2022. u 08:01h | Objavljeno u Aktualno

Javni istup u kojem se Vesna Bandić, udovica najdugovječnijeg zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, požalila da teško živi jer ne može sa 6.800 kuna mirovine plaćati 6.000 kuna samo za režije, otvorio je više pitanja, među kojima bi ključno trebalo biti što sve je imao iznenadna preminuli (kada su tolike režije) i kako je do toga došao.

Vrijedi to, naravno, i za imovinu svih građana, ali osobito upravo za dužnosnike, budući da su zbog svoje dužnosti izloženiji mogućem nelegalnome sticanju imovine pa je zato njihovo imovinsko stanje i javno dostupno. Ili bi trebalo biti. Naime, imovinske kartice bivših, odnosno preminulih župana i (grado)načelnika nisu dostupne javnosti, što je i sukladno zakonu, ali ne i rok u kojem se podaci o imovini i ostalome uklanjaju za pokojne.

Zakon: Još 12 mjeseci

Od Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, koje vodi registar imovinskih kartica dužnosnika, zatražili smo poveznicu na kojoj se nalazi imovinska kartica jednog bivšeg, iznenada preminulog dužnosnika, budući da se pojavila tvrdnja o neprijavljenoj vikendici na moru... No, umjesto traženog podatka, dobili smo objašnjenje zašto njegove imovinske kartice više nisu na internetskim stranicama.

- Nakon proteku roka od godine dana nakon prestanka mandata, imovinske kartice dužnosnika više nisu javno dostupne na internetskim stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Naime, odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa primjenjuju se na dužnosnike za vrijeme obnašanja dužnosti te pojedine odredbe još dvanaest mjeseci nakon prestanka obnašanja dužnosti. Po proteku navedenog roka, na bivše dužnosnike se više ne primjenjuju odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa te njihove imovinske kartice više nisu javno dostupne, ukazala nam je dipl. iur. Martina Jurišić, glasnogovornica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa.

Slijedom toga, više nisu javno dostupne ni imovinske kartice traženog dužnosnika jer je, kako je ustvrdila, preminuo u ožujku 2021. godine. Stoga smo zatražili dodatno pojašnjenje gdje je propisano da se imovinske kartice preminulih uklanjaju praktičkih odmah nakon smrti, odnosno prije isteka zakonskog roka od 12 mjeseci od prestanka dužnosti.

Glasnogovornica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa ponovno nam je ukazala da se na njihovim internetskim stranicama javno objavljuju imovinske kartice osoba koje se smatraju dužnosnicima u smislu toga Zakona, i to za vrijeme mandata te dvanaest mjeseci nakon prestanka mandata s obzirom da se u razdoblju od dvanaest mjeseci nakon prestanka mandata na dužnosnike još uvijek primjenjuju pojedine odredbe toga Zakona.

Praksa: Ni pola godine

- Osobe koje su preminule za vrijeme mandata također više nisu dužnosnici u smislu Zakona o sprječavanju sukoba interesa, protiv njih se ne može voditi postupak pred Povjerenstvom te ne postoje pravne pretpostavke za javnu objavu njihovih imovinskih kartica, dodala je glasnogovornica, napominjući da su “podaci o imovini dužnosnika njegovi osobni podaci koji, nakon što prestane status dužnosnika, podliježu zaštiti osobnih podataka, kao i osobni podaci svih drugih fizičkih osoba”.

I uistinu, protiv preminulih (dužnosnika) ne može se vidjeti nikakav postupak. Međutim, ponekad se tek nakon smrti dužnosnika otvaraju pitanja o (svoj) njegovoj imovini, načinu na koji se do nje došlo i tome slično, kako što i pokazuje slučaj Bandića. Tek sada se u Zagrebu ozbiljnije propituje (prikrivena) imovina bivšega gradonačelnika, vrijedi li nekoliko desetaka milijuna kuna ili eura, kod koga je sve, kako je do nje došao…

Kod toga, čini se, pomaže što je bio okrivljenik, budući da okrivljeni trebaju na početku postupaka navesti svoju imovinu. No, što je s dužnosnicima koji nisu bili okrivljeni? Njihovo imovinsko stanje smrću odmah postaje za javnost enigma. No, ne bi li i imovinske kartice preminulih dužnosnika trebale biti javno dostupne godinu dana nakon smrti, kao i svih drugih bivših dužnosnika nakon prestanka dužnosti? Naravno, ukoliko se želi zdravije društvo.