Kako glasovati - Birači direktno utječu na to tko će ući u Hrvatski sabor

| 2.11.2015. u 13:55h | Objavljeno u Aktualno

U nedjelju, 8. studenog, birat ćemo saborske zastupnike za novi, osmi saziv Hrvatskog sabora. I dok su biračima već vrlo vjerojatno dobro poznate liste i kandidati u njihovim izbornim jedinicama, to se zacijelo ne bi moglo reći za način njihova izbora, jer tu postoji određena novost.

Umjesto dosadašnjih tzv. zatvorenih lista, na kojima je birač imao pravo glasovati isključivo za željenu listu, ovaj put ima mogućnost dati glas i za određenog kandidata s te liste. Riječ je o sustavu preferencijalnog glasovanja, koji nam je detaljnije pojasnio Igor Pavlic, zamjenik predsjednice Izbornog povjerenstva treće izborne jedinice, koju čine Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija.

– Preferencijalno glasovanje uvedeno je na izborima za EU parlament, a sada prvi put i za izbor zastupnika u Hrvatski sabor. To je sustav glasovanja po kojem građani s pravom glasa, osim mogućnosti da glasuju za određenu listu, imaju i pravo zaokružiti određenog kandidata s te liste. Naime, ako glasači zaokruže listu i kandidata s druge liste, vrijedit će samo glas za listu. Njihov preferencijalni kandidat mora biti na listi koju su zaokružili jer je tek tada to glas i za listu i za preferencijalnog kandidata – objašnjava Pavlic.

Opširnije pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti...