JURA: Strateško planiranje je osnovni preduvjet sufinanciranja EU projekata u idućem razdoblju

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
JURA: Strateško planiranje je osnovni preduvjet sufinanciranja EU projekata u idućem razdoblju Foto: JURA

"Strateško planiranje regionalnog i lokalnog razvoja – osnovni preduvjet sufinanciranja EU projekata u novoj financijskoj perspektivi (2021. – 2027.)" naziv je konferencije koju je 28. studenoga organizirala Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije (JURA).

Konferencija je organizirana u sklopu projekta "Suradnja za razvoj", koji provodi JURA, s ciljem informiranja predstavnika lokalnih vlasti i javnopravnih tijela o važnosti strateškog planiranja i unosa projektnih ideja u Središnji registar projektnih ideja, kao osnovnog preduvjeta sufinanciranja EU projekata u narednoj financijskoj perspektivi Europske unije (2021. – 2027.).

jura_konferencija_eu_fondovi_1.jpg

- Govoreći o izazovima nove financijske perspektive i mogućnostima povlačenja EU sredstava, od izuzetne je važnosti, osim poznavanja EU regulative, i dobro poznavanje nove nacionalne regulative i novih preduvjeta koje će biti potrebno zadovoljiti kako bi korisnici imali mogućnost apliciranja na EU fondove. U skladu s time, a u želji da i narednom periodu Varaždinska županija i dalje zadrži primat u povlačenju EU sredstava, organizirali smo ovu konferenciju kako bismo naše korisnike s područja županije pravovremeno informirali o novim izazovima koji nas očekuju - rekao je Krunoslav Blaži, ravnatelj JURA-e.

jura_konferencija_eu_fondovi_3.jpg

Okupljenima se obratio i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak.

- Ovdje govorimo o stručnoj savjetodavnoj podršci naše Javne ustanove za regionalni razvoj, ali i otvaramo priču za novu omotnicu i tu će biti dosta važno kako ćemo se postaviti. Što se tiče Varaždinske županije, opće je poznato da je Varaždinska županija izuzetno uspješna u privlačenju sredstava iz EU fondova, čemu u prilog govori činjenica da u ovom trenutku pripremamo i provodimo 55 velikih EU projekata vrijednih cca 120 milijuna eura. Vrijednost svih ovih projekata govori sama za sebe o vrijednosti naše Javne ustanove za regionalni razvoj, na koju smo s pravom ponosni - rekao je Paljak.

jura_konferencija_eu_fondovi_2.jpg

Predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Neven Drozdek u svojoj se prezentaciji posebno osvrnuo na važnost unošenja projektnih ideja u Središnji registar projekata kao osnovnog preduvjeta sufinanciranja EU projekata.

Voditeljica Odjela za regionalni razvoj i strateško planiranje Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije, Maja Lehman, sudionike konferencije je upoznala sa zakonskom regulativom koja se odnosi na Javnu ustanovu za regionalni razvoj Varaždinske županije i mogućnostima korištenja savjetodavne stručne podrške Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije.

Ivana Prikratki, voditeljica Odjela za pripremu i provedbu projekata, ukratko je prezentirala mogućnosti projekta "Suradnja za razvoj" čija ukupna vrijednost iznosi 754.679,20 kuna. Projekt traje pet godina, od 1. siječnja ove godine do 31. prosinca 2023. godine, a financira se s 20.191.477,32 kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, Prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć.

- Ovim hvalevrijednim projektom Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije osigurala je financijska sredstva koja će biti usmjerena u pružanje savjetodavne podrške gradovima, općinama, vrtićima, vatrogasnim društvima i ostalim javnopravnim tijelima u pripremi i provedbi projekata, ali i u pružanje stručne pomoći tijekom procesa strateškog planiranja – istaknuo je ravnatelj JURA-e Krunoslav Blaži.

jura_konferencija_eu_fondovi_4.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.