JPP: “Više ne očekujemo nikakve žalbe već isplatu 31,5 milijuna kuna za JPP”

IHR/Varaždinske vijesti | 5.10.2020. u 15:35h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Država, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja mora Varaždinskoj županiji isplatiti 6.946.548,47 kuna s pripadajućom zakonskom kamatom te nastale troškove parnice u iznosu od 34.645,49 kuna, također zajedno s kamatama. Tako je naloženo najnovijom nepravomoćnom presudom koju je Trgovački sud u Varaždinu donio 29. rujna, a riječ je o dugu nastalom u prvoj polovici 2017. godine zbog neplaćanja najamnina za 32 škole i dvorane izgrađene po modelu JPP-a.

- Prema posljednjoj nepravomoćnoj presudi, Ministarstvo je dužno Varaždinskoj županiji isplatiti 8,5 milijuna kuna, od čega je glavnica gotovo sedam milijuna kuna, a zatezne kamate 1,5 milijuna – navode iz Varaždinske županije.

Županija je državu, odnosno Ministarstvo tužila jer nije poštivala preuzetu obvezu sufinanciranja iznosa najamnina temeljem sklopljenih sporazuma o sufinanciranju troškova najamnina za školske građevine izgrađene po modelu javno-privatnom partnerstvu (JPP). Radi isplate duga za najamnine za 32 škole i dvorane Županija je podigla ukupno pet tužbi, a ovo je već četvrti put da je država, odnosno Ministarstvo izgubilo spor.

Prve dvije tužbe, koje se odnose na dug nastao od prosinca 2015. do prosinca 2016. godine, rezultirale su pravomoćnom presudom Visokog trgovačkog suda RH u studenome 2019. godine. Nakon te pravomoćne presude, Ministarstvo je, pod prijetnjom ovrhe, 31. prosinca 2019. Varaždinskoj županiji platilo 18,6 milijuna kuna, od čega se na glavnicu odnosi 14,2 milijuna kuna, dok su zatezne kamate iznosile 4,4 milijuna kuna.

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...