Još jedna presuda u korist Udruge Franak; Zaba klijentici mora vratiti 60.000 kuna preplaćenih kamata

Napisao/la: MGA/VV -

Iz Udruge Franak saopćili su da se nastavlja niz pozitivnih presuda Županijskih sudova za konvertirane kredite.

- Čestitamo tužiteljici, čestitamo njezinu odvjetniku Damiru Klarinu i čestitamo sudačkome vijeću Županijskog suda u Šibeniku, u sastavu Ordana Labur, predsjednica vijeća, Dalibor Dukić, sudac izvjestitelj i Maja Škorić, članica vijeća, na pravno utemeljenoj i uvjerljivo argumentiranoj presudi kojom je utvrđeno da Zagrebačka banka mora nakon konverzije CHF kredita vratiti tužiteljici preplaćene kamate, platiti pripadajuće zatezne kamate i platiti sve nastale sudske troškove - pišu iz Udruge franak.

Županijski sud u Šibeniku potvrdio je 4. studenoga 2019. prvostupanjsku presudu, čime je ta presuda postala pravomoćna, i čime je ta presuda postala ovršnom ispravom na temelju koje tužiteljica ima pravo, ukoliko ZABA u roku od 15 dana ne plati ono što je dužna, ovršiti ZABU.

Presudom je utvrđeno sljedeće:
1. Da je ZABA obvezna vratiti 37.000 kuna preplaćenih kamata nakon konverzije CHF kredita u EURO kredit. To znači da konverzijom tužiteljica nije obeštećena. 

2. Da je ZABA dužna platiti i zatezne kamate na preplaćene iznose kamata, procjenjujemo da je to još dodatnih 23.000 kuna.

3. Da je ZABA dužna platiti ukupno 5.500 kuna sudskih troškova.

Potrošačica koja je pobijedila ZABU na sudu ima pravo do lipnja 2023. tužiti još i razliku tečaja, jer konkretnom presudom je zatražena samo preplaćena kamata, a razlog zašto nije tražen i preplaćeni tečaj jest činjenica da u vrijeme podizanja tužbe još nije bio okončan kolektivni postupak Udruge Franak i valutna klauzula CHF još nije bila presuđena ništetnom.

Bio je to kredit od 120.000 CHF odnosno oko 560.000 kuna. Pretpostavljamo da na tečajnim razlikama preostaje za vraćanje još oko 100.000 kuna plus zatezne kamate odnosno oko 170.000 kuna ukupno.

U međuvremenu, ako Vrhovni sud RH potvrdi da su CHF ugovori ništetni, tužiteljica može postaviti novi tužbeni zahtjev i tražiti ništetnost cijeloga ugovora.

- Nakon svega, nestrpljivo čekamo odluke Vrhovnoga suda RH o sljedećim pitanjima: ništetnosti CHF ugovora, zastarama potraživanja na temelju ništetnih ugovora, i o potvrdi matematičkih izračuna za obeštećenje nakon konverzije CHF kredita - Udruga Franak.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.