Još jedna osoba zaražena korona virusom u Varaždinu

| 4.3.2020. u 16:10h | Objavljeno u Aktualno

Korona virusom zaražena je još jedna osoba u Hrvatskoj, čiji je uzorak za testiranje uzet u Varaždinu, rekao je ministar zdravlja Vili Beroš, dodajući da je u tijeku 266 testiranja, od kojih se za još devet očekuju rezultati iz Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu, ali nema naznaka da bi mogli biti pozitivni. Od deset oboljelih osoba od COVID-19, tri su u Zagrebu,  5 u Rijeci te dva u Varaždinu.

Deseta zaražena osoba u Hrvatskoj vozač je kamiona, koji je zbog posla odlazio u zaražena područja Italije, ali nije bio u izravnom kontaktu sa zaraženima, čak n blizu kriznih žarišta. Po povratku u Hrvatsku 29. veljače, nije odmah pokazivao simptome zaraze, ali je bio u samoizolaciji, a jučer je testiran jer je razvio vrlo blage simtpome zaraze.

- Sve osobe s kojima je bio u kontaktu će biti stavljeni pod nadzorom, najavio je ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak, dodavši da će se kod onih koji će pokazivati simptome uzeti uzorci i poslani na testiranje.

ako su izvijestili iz Stožera Civilne zaštite, pod zdravstveni nadzor do današnjeg dana stavljeno je 2634 osobe iz područja zahvaćenih epidemijom novim koronavirusom.

Kako bi se razmijenila dosadašnja iskustva u provedbi dijagnostike i skrbi te usuglasile smjernice za daljnji rad u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu održan je sastanak svih ravnatelja, voditelja službi i odjela infektologije svih bolnica u Hrvatskoj. Uz to, provode se edukacije službenika granične policije o mjerama prevencije i sprječavanju širenja zaraze novim koronavirusom.

Prema riječima generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije sprječavanje širenja virusa i dalje ostaje glavni prioritet u svim zemljama. Međutim, upravljanje situacijom vezanom za COVID-19 nema jedinstven pristup koji se može primijeniti na sve zemlje, već mora biti prilagođen scenariju prijenosa s kojim se zemlja suočava. Rane preventivne mjere ključne su za očuvanje zdravlja i zaustavljanje širenja bolesti.

Zbog ukupne epidemiološke situacije želimo još jednom naglasiti da je, pri donošenju odluka o paketu preventivnih mjera i njihovom planiranju i provedbi, od osobitog interesa zaštita zdravlja posebno osjetljivih skupina građana, osoba starije životne dobi te onih koje boluju od kroničnih bolesti, obzirom je dosadašnje iskustvo s COVID-19 pokazalo da u slučaju zaraze teži oblici bolesti pogađaju upravo te skupine