Jeste li očistili nogostupe od snijega i leda? Foto: VV arhiva/ilustracija

Jeste li očistili nogostupe od snijega i leda?

I.D./Varaždinske vijesti | 6.1.2016. u 08:06h | Objavljeno u Aktualno

Proteklog nam je vikenda, iako u manjim količinama, padao snijeg, a zatim je stigla kiša koja se ledi na tlu. I dok su prometnice uglavnom očišćene, snijeg i led na nogostupima predstavljaju opasnost u čijem su otklanjanju dužni sudjelovati i građani.

Iz svih gradova i općina podsjećaju građane na odluke o komunalnom redu kojima su propisane njihove obveze u zimskom razdoblju. Naime, pravne ili fizičke osobe, vlasnici ili posjednici građevina, poslovnih prostora i građevinskog zemljišta uz javne prometne površine dužni su organizirati ili osobno obavljati uklanjanje snijega i leda s nogostupa razvrstanih i nerazvrstanih cesta u cijeloj dužini čestice zemljišta na kojoj se nalazi građevina koju koriste.

Uklanjanje snijega i leda mora se obavljati najmanje u širini od 2 metra, osim ako nogostup nije uži od toga, a nakon uklanjanja snijega i leda, nogostup je potrebno posipati solju, sipinom, piljevinom ili sličnim materijalom. Snijeg i led se prilikom čišćenja nogostupa ne smiju odlagati na očišćeni kolnik i slivnike kanalizacije.

Vlasnici i posjednici stanova u stambenim građevinama dužni su uklanjati snijeg i led s parkirališta koje koriste, sa spremnika za odlaganje otpada i oko njih, kako bi se omogućio pristup vozilima za odvoz otpada.

S uklanjanjem snijega mora se započeti odmah po početku padanja snijega, a ako snijeg pada neprekidno, uklanjanje treba obavljati više puta dnevno tako da se održi sigurna prohodnost i promet. Led se s javnih prometnih površina mora uklanjati ili posipavati čim nastane.

Opasnost predstavlja i snijeg na krovovima, pa su vlasnici i posjednici građevina koje su neposredno uz javnu prometnu površinu i čija krovišta su kosinom postavljena prema toj javnoj prometnoj površini, dužni osigurati uklanjanje snijega i leda s takvih krovova, kad postoji opasnost odrona i ugrožavanja sigurnosti prolaza i prometa. Vlasnici takvih građevina dužni su u slučaju takve opasnosti odmah, na svakom kraju građevine, postaviti letve ili slično, dužine 3 do 4 metra, s vidljivim i čitkim znakom upozorenja "opasnost od odrona snijega i leda". Nije dozvoljeno uklanjanje takvih prepreka i upozorenja, njihovo oštećivanje i premještanje dok traje opasnost.

Za nepridržavanje ovih odredbi predviđene su opomene i kazne, čiji iznosi variraju ovisno o općini ili gradu, no nisu zanemarive. Primjerice, u gradu Varaždinu kazna za pravne osobe iznosi 2.500 kuna, za fizičku osobu obrtnika i osobu koja obavlja drugu samostalnu djelatnost kazna je 1.250 kuna, a za fizičke osobe kazna iznosi 500 kuna.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci