Siniša Jenkač

Jenkač: U Saboru ću se izboriti za razvoj graditeljstva, prometnica i poljoprivrede u našem kraju

VV | 24.8.2020. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Početkom srpnja održani su parlamentarni izbori u Hrvatskoj. U našoj III. izbornoj jedinici bilo je dosta iznenađenja. Iako poslovično jak SDP u ovim krajevima, ovoga je puta podbacio, a Hrvatska demokratska zajednica je ostvarila najbolji rezultat još od 90-ih. Među političarima koji su iznenadili je i Siniša Jenkač koji je po broju preferencijalnih glasova dobio čak 5.275 glasova, najviše od domaćih političara i tako će predstavljati naš kraj u novom sazivu Sabora.

Kakvi su prvi dojmovi i iskustva u obnašanju zastupničke funkcije?

Od popularnosti na zadnjim izborima sam porastao još par centimetara. Šalu na stranu, Sabor je jedna od poluga vlasti koje ima svoje specifičnosti iz koje izvire parlamentarna demokracija i vlada i koja je iznad lokalne politike u kojoj sam do sada bio. Sva fama oko sabora ima i svojih prednosti i manjkavosti, a prvo bi istaknuo manjkavosti. To su bjeosmučne rasprave o “smislu i bitku”. Rasprave koje bi trebale trajati 2 do 3 sata, traju uobičajeno 7 do 8 sati gdje pojedini saborski zastupnici koriste sabornicu za vlastiti “šou” program te se na pojedinu temu javljaju i po 20-ak ili 30-ak puta. I ne samo to, nego se i ne drže teme dnevnog rede. Tema može biti drveni stol, a oni pričaju o kiši koja pada. Tu se gubi dinamika, a narod koji gleda sa strane se grozi, a da vide sve što se događa, imali bi možda još i goru sliku.

Što bi ste vi htjeli mijenjati u radu Sabora?

Mislim da bi u budućnosti trebalo mijenjati koncepciju općeg poslovnika u Saboru i bilo mi je drago da je to bilo spomenuto na zadnjem sastanku koalicijskih partnera. Ako gledamo Europu, naš Sabor je primjer “arhaičnog” parlamentarnog tijela. Primjerice, u parlamentu Europske unije, ako želite govoriti pred ostatkom predstavnika, morate unaprijed dati natuknice svog govora i ako se ne držiš teme, onda ne možeš govoriti. Po meni bi to bilo puno dinamičnije, a onda bi oni koji se jave s velikim brojem replika ostali bez “govorancije” jer ako nisu upućeni u temu, ne bi imali što previše za pričati. Znači morali bi govoriti o temi, a ne samo da govore.

Ostatak u novom broju Varažinskih vijesti...