Jenkač u incidentu o kojem se malo toga sa sigurnošću zna pa se nagađa, ali i svašta događa

| 24.6.2024. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Nije poznato sve što je bilo, znam osnovno i moram priznati da mi nije jasno kako se sve to dogodilo, rekao je, uz ostalo, predsjednik Vlade Andrej Plenković (HDZ) dan nakon što je novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač potvrdio da je sudjelovao u incidentu u Orehovcu. I danas vrijedi to što je prošlog utorka rekao Plenković jer se i dalje sa sigurnošću ne zna što se i zašto dogodilo u noći s 15. na 16. lipnja. A kad nema relevantnih informacija, onda se otvara prostor za nagađanja, ali i - “kuhinje”.

”Podrška” Jenkaču

Da se u noći s pretprošle subote na nedjelju nešto dogodio u Orehovcu, zacijelo bi ostalo nepoznato široj javnosti da PU varaždinska nije već u nedjelju objavila vijest “U Orehovcu 45-godišnjak napao 52-godišnjaka”.

- Danas, 16. lipnja, oko 1 sat u Orehovcu, na parkiralištu ispred vikend kuće, došlo je do došlo narušavanja javnog reda i mira, odnosno verbalnog i tjelesnog sukoba dvojice muškaraca starosti 45 i 52 godine. U OB Varaždin 52-godišnjaku je pružena liječnika pomoć, dok se 45-godišnjak udaljio s mjesta događa te se za njim traga. U tijeku je kriminalističko istraživanje događaja, objavljeno je u nedjelju prijepodne ili oko podneva na internetskim stranicama PU varaždinske.

Teško se prisjetiti kad je varaždinska policija obavještavala o bilo čemu tijekom vikenda, osim o teškim prometnim nesrećama i tome slično. A kad bi to i radila, medije je obavještavala elektronskom poštom, što je u ovom slučaju izostalo. No, unatoč vremenu i mjestu objave, obavijest nije prošla nezamijećeno. Vrlo brzo je primijećena i objavljena na jednom varaždinskom portalu pod naslovom “Policija traga za 45-godišnjim muškarcem zbog fizičkog obračuna tijekom noći”. Kratka (oba)vijest s portala PU varaždinske u cijelosti je prenesena, osim da se radi o “narušavanju javnog reda i mira”. I to nije sve. Kada je stavljana na Facebook stranicu, postalo je odmah jasno za kim bi se moglo tragati jer je prvi komentar glasio: “Gradonačelniče Jenkač, nedaj se, podrška!”.

”Podrška” Jenkaču stigla s lažnog profila “Marije Kotolenko” - na koji je kao fotografija stavljena neka osoba u društvu Radimira Čačića i Natalije Martinčević! – pa su prema gradonačelniku krenuli upiti medija, odnosno novinara. Među njima i novinara Varaždinskih vijesti, koje su u prošlom broju tjednika objavile tek obavijest policije, uz dodatak da bi mogao biti posrijedi lokalni dužnosnik, ali to nismo uspjeli provjeriti do zaključenja lista, odnosno ponedjeljak u 11 sati.

Vojnik nožem na gume?

Neposredno prije slanja tjednika u tiskaru, policija šalje medijima obavijest da je “naknadno 45-godišnjak pristupio u Policijsku postaju Novi Marof gdje je ispitan zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela teške tjelesne ozljede u pokušaju iz članka 118. stavka 1. Kaznenog zakona u svezi članka 34. Kaznenog zakona”. A dva sata nakon toga, dakle oko podneva, kada je naš tjednik već bio u tiskari, Jenkačevu potvrdu uspijevaju dobiti prvi portali, koji je, unatoč izjavama nadležnih o lakim ozljedama, objavljuju pod naslovima “HDZ-ov načelnik pretukao vojnika”, “Karate načelnik prebio vojnika” i sl.

- Mogu potvrditi da sam u spomenuto vrijeme, na spomenutoj lokaciji sudjelovao u incidentu i zbog toga izražavam žaljenje. Budući da je istraga u tijeku, ne smijem komentirati i iznositi detalje. Voljan sam dati komentar na cjelokupni događaj kada istraga i cjelokupni proces službeno završe, poručio je Jenkač, dodajući, znakovito “tada ću komentirati sve okolnosti”.

Jenkačevu potvrdu vrlo brzo prenose mnogi portali pa i Varaždinske vijesti, koje uspijevaju prve dobiti izjavu o tome što bi mogao biti povod incidentu u Orehovcu gdje su te noći došli i neki sudionici moto susreta vlasnika motora Harley Davidson, koji su se okupili u subotu u Novom Marofu.

- Veći broj osoba bio je kod društvenog doma u Orehovcu, odnosno vikendici Ivice S. Među njima i novomarofski gradonačelnik, koji je došao zadnji pa je vozilom stao tako da nisu svi koji su ranije došli mogli izaći. Jedan od vlasnika potonjeg vozila, Dejan L, rekao je da mora hitno doma jer ga je zvala žena. Okupljeni su se tome nasmijali i nitko ga nije doživio ozbiljno pa ni gradonačelnik. Međutim, kad je zaprijetio da će nožem izbušiti gume onima koji mu priječe prolaz izišao je van te vidio kako drži nožu u ruci i buši gume i u tom je trenutku došlo do incidenta - doznali smo od osobe bliske prisutnome incidentu.

Teško je reći je li tako i uistinu bilo, budući da se zbog istrage ne samo informacije pa ni ta je li ozlijeđeni prvo došao u bolnicu ili policiju te točno kada. MORH nam je, primjerice, samo potvrdio samo da je u incidentu ozlijeđena djelatna vojna osoba, kojoj je pružena je liječnička pomoć u Općoj bolnici Varaždin gdje su utvrđene lakše tjelesne ozljede te je otpušten doma. Za više informacija, uputili su nas na policiju, točnije Ministarstvo unutarnjih poslova, koje provodi postupanje u slučaju.

Izmjena (oba)vijesti!

PU varaždinsku smo zamolili za detalje, ali ne slučaja jer istraga traje, već okolnosti obavještavanja javnost o njemu. Naime, PU varaždinsku smo pitali kada je točno pretprošle nedjelje na njihovom portalu objavljeno da se traga za 45-godišnjakom te je li točno da se on javio policiji već istog dana prije podne, moguće i prije 9 sati, kao i kada se točno dogodio incident, budući je dežurna liječnica Opće bolnice Varaždin za HRT izjavila da je ozlijeđeni vojnik došao u bolnicu oko 1 sat, a pušten je doma nakon dva sata...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...