Jenkač upozorava: Potrebna veća kontrola meda i maslinovog ulja, patvorine sve prisutnije! Foto: unsplash/ilustracija

Jenkač upozorava: Potrebna veća kontrola meda i maslinovog ulja, patvorine sve prisutnije!

vv | 15.12.2022. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

U raspravi u Hrvatskom saboru o dugoočekivanom Zakonu o poljoprivredi HDZ-ov saborski zastupnik Siniša Jenkač podcrtao je kako će proizvođačkim organizacijama, osnovanim temeljem Zakona o udrugama biti omogućena promjena pravnog oblika, što će im u narednom periodu omogućiti korištenje sredstava iz europskih fondova.

Naglasio je važnost transparentne provjere djevičanskog maslinovog ulja i meda s obzirom na učestalu pojavnost patvorina.

-Važno je da ćemo u budućnosti imati kontrolu i nad maslinovim uljem i medom – naglašava Jenkač koji smatra važnim, a i samo Ministarstvo poljoprivrede to zahtjeva, obvezu upisa u evidenciju pčelara i pčelinjaka.

>>MED ILI PATVORINA? Iskusni pčelari otkrivaju kako prepoznati pravi domaći med

>>LAŽNA VINA Vinski znalac Saša Špiranec otkriva kako razlikovati pravo vino od patvorine

-Time se sam Savez pčelara pojačava i poželjno je da se svi pčelari uključe i evidentiraju svoje pčelinjake i tako budu jači. Imat će veći utjecaj prema samom Ministarstvu i moći će na kraju tražiti i nova sredstva. Novom strategijom definirano je gotovo stopostotno povećanje upravo za pčelarstvo – dodao je Jenkač.

Naglašava kako pčele osim što daju med imaju i dodatan utjecaj na kompletni razvoj poljoprivrede.

-Vjerujem da će se u nekom budućem vremenu izračunati koliki je taj utjecaj na poljoprivredne kulture jer one ne samo da daju med nego i oprašuju sve one biljke koje dodatno utječu i doprinose razvoju poljoprivrede. Žao nam je što Ministarstvo u sam zakon nije uključilo odredbu kojom se regulira kvaliteta hrane premda je dato mišljenje da će to dodanim pravilnicima propisati - navodi Jenkač u svojoj raspravi.

sinisa_jenkac.jpg

Uvjeren je kako će spomenutim pravilnicima kvaliteta hrane biti jasnije i čvršće definirana. Ističe kako je važno da se u privatno savjetovanje poljoprivrednika koje nudi Ministarstvo i Savjetodavna služba uključi i Hrvatska poljoprivredna komora kao krovno udruženje hrvatskih poljoprivrednika te uz agronomske stručnjake doprinosi njihovoj edukaciji i savjetovanju.

Unatoč kritikama pojedinih zastupnika, Jenkač smatra da su efekti mjera ruralnog razvoja, posebice mjera 7.4.1., 7.2.1. i 7.2.2., koje su se iskorištavale na lokalnoj razini polučile uspjeh.

-Upravo je promišljanje resornog Ministarstva išlo u smjeru da se kroz mjere gradnje, pogotovo vrtića i ostalih infrastrukturnih objekata poveća kvaliteta života u ruralnim područjima. Zašto bi se ljudi bavili poljoprivredom u 21. stoljeću i zašto ne bi odlazili u grad? Kada im omogućite da imaju i dječji vrtić i osnovnu infrastrukturu - voda, struja, kanalizacija, i objekte poput vatrogasnih domova koje su okosnice društvenog života u tim malim mjestima mještani će ostajati u manjim sredinama – zaključio je Jenkač i dao punu podršku daljnjim planovima i razvoju ruralnog područja kako bi poljoprivrednici u ruralnim područjima imali iste uvjete kao što imaju i u gradovima.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci