Jenkač upozorava: Potrebna veća kontrola meda i maslinovog ulja, patvorine sve prisutnije! Foto: unsplash/ilustracija

Jenkač upozorava: Potrebna veća kontrola meda i maslinovog ulja, patvorine sve prisutnije!

vv | 15.12.2022. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

U raspravi u Hrvatskom saboru o dugoočekivanom Zakonu o poljoprivredi HDZ-ov saborski zastupnik Siniša Jenkač podcrtao je kako će proizvođačkim organizacijama, osnovanim temeljem Zakona o udrugama biti omogućena promjena pravnog oblika, što će im u narednom periodu omogućiti korištenje sredstava iz europskih fondova.

Naglasio je važnost transparentne provjere djevičanskog maslinovog ulja i meda s obzirom na učestalu pojavnost patvorina.

-Važno je da ćemo u budućnosti imati kontrolu i nad maslinovim uljem i medom – naglašava Jenkač koji smatra važnim, a i samo Ministarstvo poljoprivrede to zahtjeva, obvezu upisa u evidenciju pčelara i pčelinjaka.

>>MED ILI PATVORINA? Iskusni pčelari otkrivaju kako prepoznati pravi domaći med

>>LAŽNA VINA Vinski znalac Saša Špiranec otkriva kako razlikovati pravo vino od patvorine

-Time se sam Savez pčelara pojačava i poželjno je da se svi pčelari uključe i evidentiraju svoje pčelinjake i tako budu jači. Imat će veći utjecaj prema samom Ministarstvu i moći će na kraju tražiti i nova sredstva. Novom strategijom definirano je gotovo stopostotno povećanje upravo za pčelarstvo – dodao je Jenkač.

Naglašava kako pčele osim što daju med imaju i dodatan utjecaj na kompletni razvoj poljoprivrede.

-Vjerujem da će se u nekom budućem vremenu izračunati koliki je taj utjecaj na poljoprivredne kulture jer one ne samo da daju med nego i oprašuju sve one biljke koje dodatno utječu i doprinose razvoju poljoprivrede. Žao nam je što Ministarstvo u sam zakon nije uključilo odredbu kojom se regulira kvaliteta hrane premda je dato mišljenje da će to dodanim pravilnicima propisati - navodi Jenkač u svojoj raspravi.

sinisa_jenkac.jpg

Uvjeren je kako će spomenutim pravilnicima kvaliteta hrane biti jasnije i čvršće definirana. Ističe kako je važno da se u privatno savjetovanje poljoprivrednika koje nudi Ministarstvo i Savjetodavna služba uključi i Hrvatska poljoprivredna komora kao krovno udruženje hrvatskih poljoprivrednika te uz agronomske stručnjake doprinosi njihovoj edukaciji i savjetovanju.

Unatoč kritikama pojedinih zastupnika, Jenkač smatra da su efekti mjera ruralnog razvoja, posebice mjera 7.4.1., 7.2.1. i 7.2.2., koje su se iskorištavale na lokalnoj razini polučile uspjeh.

-Upravo je promišljanje resornog Ministarstva išlo u smjeru da se kroz mjere gradnje, pogotovo vrtića i ostalih infrastrukturnih objekata poveća kvaliteta života u ruralnim područjima. Zašto bi se ljudi bavili poljoprivredom u 21. stoljeću i zašto ne bi odlazili u grad? Kada im omogućite da imaju i dječji vrtić i osnovnu infrastrukturu - voda, struja, kanalizacija, i objekte poput vatrogasnih domova koje su okosnice društvenog života u tim malim mjestima mještani će ostajati u manjim sredinama – zaključio je Jenkač i dao punu podršku daljnjim planovima i razvoju ruralnog područja kako bi poljoprivrednici u ruralnim područjima imali iste uvjete kao što imaju i u gradovima.