Jenkač: "Novi Zakon o sportu veliki pomak za razvoj hrvatskog sporta" Foto: Ilustracija

Jenkač: "Novi Zakon o sportu veliki pomak za razvoj hrvatskog sporta"

VV | 26.11.2022. u 15:18h | Objavljeno u Aktualno

HDZ-ov saborski zastupnik Siniša Jenkač smatra da će novi Zakon o sportu, nakon više od 20 godina, značiti velik pomak za razvoj cjelokupnog hrvatskog sporta. Ustvrdio je to u svom izlaganju u Saboru u četvrtak, pri čemu se osvrnuo na brojne prednosti koje će novi zakon donijeti, posebno istaknuvši činjenicu da je u njega ugrađeno sve ono što je struka tražila i na što je upozoravala.

- Jedinice lokalne samouprave, ovim promjenama, konačno će dobiti pomoć u gradnji infrastrukture i ulaganju u sport i to kroz javne potrebe u sportu na razini države. Vidljivo je da je sve ono na što su mnogi profesori s Kineziološkog fakulteta upozoravali konačno ugrađeno u ovaj zakon i to mi je kao dugogodišnjem sportašu drago za čuti. Nijedan zakon nije sveto pismo, ali ovo je velik pomak u budućem razvoju hrvatskog sporta – rekao je Jenkač pohvalivši i činjenicu da će država financijski podupirati županijske sportske saveze koji dosad nisu raspolagali značajnim sredstvima, a njihova dodjela lokalnim sportskim savezima bit će dodatno definirana.

U prvom će planu biti sufinanciranje opreme i stručnog rada s djecom i mladima što je i jedna najvažnijih uloga županijskih i lokalnih sportskih zajednica.

- Iako svi mi gledamo naše prvoligaše, nukleus lokalnog sporta, a onda i sporta u Hrvatskoj su mladi i tome treba dati poseban značaj – kazao je.

Uz to što će država ubuduće provoditi projekt „Hrvatska pliva” kojeg mnoge lokalne samouprave poput Grada Novog Marofa provode već godinama i to kroz financiranje škole plivanja za učenike osnovnih škola, novi će Zakon definirati i stipendije za vrhunske sportaše od prve do treće kategorije na državnoj razini.

Zastupnik Jenkač istaknuo je i važnost stipendiranja sportskih djelatnika u stjecanju visokoškolskih kvalifikacija i osposobljavanja za rad u sportu budući da bi s djecom trebali raditi oni najobrazovaniji i najstručniji što trenutno nije slučaj.

- Drago da je da je Ministarstvo to prepoznalo i da će se poraditi i na kvalifikacijama i edukacijama trenera i u tom smjeru napraviti jedan značajan iskorak. Dosad su novčane naknade i plaće trenera bile definirane na razne načine, od kluba do kluba zbog čega je vrlo važno da se i na to obratila pažnja – naglasio je Jenkač dodavši kako će novim Zakonom biti definirana i pozicija sportaša i trenera s invaliditetom.

Osim licenciranja stručnog kadra što je od velike važnosti za kvalitetan rad s djecom i mladima, novi Zakon o sportu definira i obrte. Naime, svi sportski djelatnici koji rade izvan klubova moći će biti definirani kao obrtnici, a posebna pažnja u novom Zakonu stavljena je i na sportsku infrastrukturu u koju se dosad nesustavno ulagalo.

Budući da se javnim prostorom često provlači pitanje "nacionalnog stadiona”, zastupnik Jenkač podsjetio je kako Hrvatska ima četiri velika nogometna središta, a svaki nogometni stadion na kojem igra Hrvatska nogometna reprezentacija jest nacionalni.

-Vlada će poseban naglasak staviti na nogometne stadione, a jedan od važnijih projekata tiče se njihove obnove. Ova Vlada dosad je za 170 projekata koji se tiču sportske infrastrukture uložila 80 milijuna kuna, a godišnje ulaže i 50 milijuna kuna za Arene Zagreb i Varaždin. Definiranjem jasnih kriterija za financiranje sportske infrastrukture u skladu sa stvarnim potrebama, kao i potpunom digitalizacijom evidencija sportaša, sportskih klubova i sportske infrastrukture omogućit će se lakše upravljanje sustavom na svim razinama i planiranje razvoja i ulaganja u sport kako bi sportski sadržaji bili jednako dostupni svim građanima Hrvatske – zaključio je Jenkač.

 

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci