Jenkač: "Novi Zakon o sportu veliki pomak za razvoj hrvatskog sporta" Foto: Ilustracija

Jenkač: "Novi Zakon o sportu veliki pomak za razvoj hrvatskog sporta"

VV | 26.11.2022. u 15:18h | Objavljeno u Aktualno

HDZ-ov saborski zastupnik Siniša Jenkač smatra da će novi Zakon o sportu, nakon više od 20 godina, značiti velik pomak za razvoj cjelokupnog hrvatskog sporta. Ustvrdio je to u svom izlaganju u Saboru u četvrtak, pri čemu se osvrnuo na brojne prednosti koje će novi zakon donijeti, posebno istaknuvši činjenicu da je u njega ugrađeno sve ono što je struka tražila i na što je upozoravala.

- Jedinice lokalne samouprave, ovim promjenama, konačno će dobiti pomoć u gradnji infrastrukture i ulaganju u sport i to kroz javne potrebe u sportu na razini države. Vidljivo je da je sve ono na što su mnogi profesori s Kineziološkog fakulteta upozoravali konačno ugrađeno u ovaj zakon i to mi je kao dugogodišnjem sportašu drago za čuti. Nijedan zakon nije sveto pismo, ali ovo je velik pomak u budućem razvoju hrvatskog sporta – rekao je Jenkač pohvalivši i činjenicu da će država financijski podupirati županijske sportske saveze koji dosad nisu raspolagali značajnim sredstvima, a njihova dodjela lokalnim sportskim savezima bit će dodatno definirana.

U prvom će planu biti sufinanciranje opreme i stručnog rada s djecom i mladima što je i jedna najvažnijih uloga županijskih i lokalnih sportskih zajednica.

- Iako svi mi gledamo naše prvoligaše, nukleus lokalnog sporta, a onda i sporta u Hrvatskoj su mladi i tome treba dati poseban značaj – kazao je.

Uz to što će država ubuduće provoditi projekt „Hrvatska pliva” kojeg mnoge lokalne samouprave poput Grada Novog Marofa provode već godinama i to kroz financiranje škole plivanja za učenike osnovnih škola, novi će Zakon definirati i stipendije za vrhunske sportaše od prve do treće kategorije na državnoj razini.

Zastupnik Jenkač istaknuo je i važnost stipendiranja sportskih djelatnika u stjecanju visokoškolskih kvalifikacija i osposobljavanja za rad u sportu budući da bi s djecom trebali raditi oni najobrazovaniji i najstručniji što trenutno nije slučaj.

- Drago da je da je Ministarstvo to prepoznalo i da će se poraditi i na kvalifikacijama i edukacijama trenera i u tom smjeru napraviti jedan značajan iskorak. Dosad su novčane naknade i plaće trenera bile definirane na razne načine, od kluba do kluba zbog čega je vrlo važno da se i na to obratila pažnja – naglasio je Jenkač dodavši kako će novim Zakonom biti definirana i pozicija sportaša i trenera s invaliditetom.

Osim licenciranja stručnog kadra što je od velike važnosti za kvalitetan rad s djecom i mladima, novi Zakon o sportu definira i obrte. Naime, svi sportski djelatnici koji rade izvan klubova moći će biti definirani kao obrtnici, a posebna pažnja u novom Zakonu stavljena je i na sportsku infrastrukturu u koju se dosad nesustavno ulagalo.

Budući da se javnim prostorom često provlači pitanje "nacionalnog stadiona”, zastupnik Jenkač podsjetio je kako Hrvatska ima četiri velika nogometna središta, a svaki nogometni stadion na kojem igra Hrvatska nogometna reprezentacija jest nacionalni.

-Vlada će poseban naglasak staviti na nogometne stadione, a jedan od važnijih projekata tiče se njihove obnove. Ova Vlada dosad je za 170 projekata koji se tiču sportske infrastrukture uložila 80 milijuna kuna, a godišnje ulaže i 50 milijuna kuna za Arene Zagreb i Varaždin. Definiranjem jasnih kriterija za financiranje sportske infrastrukture u skladu sa stvarnim potrebama, kao i potpunom digitalizacijom evidencija sportaša, sportskih klubova i sportske infrastrukture omogućit će se lakše upravljanje sustavom na svim razinama i planiranje razvoja i ulaganja u sport kako bi sportski sadržaji bili jednako dostupni svim građanima Hrvatske – zaključio je Jenkač.