Jenkač htio dati izjavu na prosvjedu - prosvjednici ga prekidali i dobacivali mu „MAJMUNE!“

Marin Hižar | 16.7.2022. u 13:24h | Objavljeno u Aktualno

Danas se održao ekološki prosvjed na području sela Podrute. Organiziran od Ekološke udruge „Naš zavičaj“, cilj je bio upozoriti na činjenicu kako je u Podrute, specifično u prostore tvornice Omega, stigla peć za vakuumsku pirolizu. S ciljem sprječavanja pojave bilo kakvog oblika zbrinjavanja otpada u Podrutama, Udruga je danas, s početkom u 10 sati, održala već prije spomenuti prosvjed.

Stjepan Huzjak, predsjednik udruge "Naš zavičaj", medijima je poručio kako prosvjed predstavlja dodatan napor širenja svijesti o mogućnosti doođenja spalionice i netransparentom postupanju lokalne vlasti - Grada Novog Marofa. "Takva tema ne bi trebala proći tiho", kako kaže, a takvo postrojenje samo sa sobom nosi "povećan promet i povećano zagađenje". Još veću zabrinutost udruga ima zbog mogućnosti nepridržavanja sigurnosnih mjera, bilo to iz financijskih razloga ili općeg nemara. Stoga su brojni aktivisti i 

-Želimo čistu budućnost za našu djecu i čisti okoliš. Želimo živjeti u čistoći i disati svježi zrak kao i do sada. Dovođenje spalionice bi to onemogućilo. Isplati se boriti za to jer svi koji dođu ovamo govore kako je čisto i prekrasno. Vlast nam definitvno ne pomaže kod toga. Vlasti nam odmažu s tim da žele tu u našem kraju napraviti spalionicu koja nam nije potrebna - rekla nam je jedna od prosvjednica koja je htjela ostati anonimna. 

Na prosvjed je ujedno došao i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač. Nije bio uvršten u program – najavio se tek jučer prema riječima organizatora. Odslušao je program i pljeskao svim govornicima, „to je njihova sloboda“ rekao nam je.

Zbog kasnog najavljivanja prosvjednici nisu bili prezadovoljni njegovim davanjem izjava. Tako su za vrijeme prijenosa uživo HRT-a, u kojem je Jenkač bio intervjuiran na mjestu prosvjeda, prosvjednici vikali, fućkali i dobacivali razne komentare, ujedno klikčući "Majmune!". Prosvjednici smatraju kako Jenkač ima svako pravo iznositi svoje mišljenje na budućim javnim tribinama na koje će moći doći, ali da ga danas u program uvrstili nisu zbog kasne prijave.

Iz Grada Novog Marofa su se također oglasili, s nekim kratkim crticama iz uživo intervjua s HRT-om, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Iako Grad Novi Marof nema nikakvu ingerenciju, niti izdaje dozvole za privatne investicije, već o tome odlučuju nadležna ministarstva, gradonačelnik Siniša Jenkač na poziv organizatora u subotu se odazvao na mirni prosvjed protiv najavljene privatne investicije na prostoru bivšeg BBS-a u Podrutama koja bi uključivala pirolizu otpada.

Grad Novi Marof i gradonačelnik Jenkač interese građana stavljaju na prvo mjesto što dokazuju i realizacijom raznih projekata i ulaganjima na dobrobit svih stanovnika.

-Uvijek sam bio otvoren za unapređenje kvalitete života svih građana Grada, a dobrobit svih stanovnika, zaštita njihovog zdravlja i očuvanje okoliša uvijek su mi na prvom mjestu. Grad Novi Marof, kao i ja osobno podržavamo sve aktivnosti koje su u skladu sa zakonskom regulativnom Republike Hrvatske, Varaždinske županije i Grada i koje nisu na štetu građana, biljnog i životinjskog svijetu, tla i zraka – naglašava Jenkač.

Unatoč tome što su organizatori pozvali gradonačelnika kao predstavnika Grada Novog Marofa da se pridruži prosvjedu što je on i učinio kako bi dao podršku građanima koji su ga birali očekujući da će imati priliku govoriti te iznijeti svoj stav i mišljenje o ovoj temi, čini se da se iza poziva krilo nešto drugo. S obzirom da organizatori nisu htjeli čuti što gradonačelnik ima za reći vidno se protiveći njegovom dolasku te da su skandiranjem, fućkanjem i raznim uvredama nastojali prekinuti davanje izjave zainteresiranim predstavnicima medija, čelni čovjek Grada Novog Marofa pita se krije li se možda nešto drugo pod krinkom zaštite okoliša.

-Zbrinjavanje otpada je tema koja će uvijek podizati puno prašine i oko koje će se uvijek organizirati prosvjedi. Grad Novi Marof i ja kao gradonačelnik ulažemo izuzetne napore u provođenje politike zaštite okoliša i dobro gospodarenje otpadom što potvrđuje i činjenica da je u proteklom četverogodišnjem razdoblju u zaštitu okoliša preko projekta sanacije i zatvaranja
odlagališta neopasnog otpada Čret, izgradnje reciklažnog dvorišta i sufinanciranja nabave spremnika za odvojeno prikupljanje otpada investirano preko 21 milijun kuna – poručuje gradonačelnik Jenkač.

Da Grad Novi Marof itekako brine o okolišu, dokazuje i činjenica da izdvaja gotovo pola milijuna kuna za zbrinjavanje otpada na području druge jedinice lokalne samouprave, kao i za naknadu Fondu za zaštitu okoliša jer ljudi nedovoljno odvajaju otpad. Politika koju gradonačelnik Jenkač provodi od stupanja na funkciju čelnog čovjeka Grada usmjerena je isključivo prema zaštiti interesa građana Novog Marofa, njihovog zdravlja, okoliša, smanjenju količine otpada, povećanju recikliranja i ponovnog korištenja reciklata što je nužno za prelazak na kružno gospodarstvo i osiguranje dugoročne konkurentnosti Grada Novog Marofa.

- Grad ni na koji način nije povezan s ovom privatnom investicijom osim što se ona pokušava realizirati na našem teritorijalnom području. Nemamo nikakve ingerencije nad postrojenjem, kao ni nad privatnim interesima investitora. Grad Novi Marof je protiv bilo kakve spalionice otpada, a građanima mogu obećati da ću učiniti sve što je u mojoj nadležnosti i dužnosti da zaštitim njihove interese. Ako takvo postrojenje dobije dozvole nadležnih institucija i bude pušteno u rad inzistirat ću na neovisnim čestim kontrolama kvalitete tla i zraka kako bismo, ako bude potrebno mogli reagirati na prve znakove nepravilnosti u poslovanju i zaštititi zdravlje naših građana – rekao je Jenkač.

Iako je svaka investicija, posebno ona koja bi revitalizirala zapuštenu tvornicu i otvorila nova radna mjesta poželjna, gradonačelnik Jenkač jasno i glasno poručuje - „Gospodarski rast i razvoj da, ali ne po cijeni zdravlja građana i štete za okoliš.”