Jenkač apelirao na strožu kontrolu starog i smrznutog mesa koje se uvozi na domaće tržište

Varaždinske vijesti | 22.10.2022. u 20:26h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Saborski zastupnik i član Odbora za poljoprivredu Siniša Jenkač u Hrvatskom saboru govorio je o Zakonu o hrani koji je trenutno na prvom čitanju u Saboru kako bi se bolje uskladio s europskom regulativom.

Istaknuo je važnost osnivanja Državnog inspektorata 2019. godine te donošenje Zakona o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja, zdravlju bilja i sredstvima za zaštitu bilja donesenog 2021. godine.

- Novim zakonom se regulira pravilo o hrani za životinje i postupak registracije i odobravanja subjekta u poslovanju s hranom za životinje koja je u pravilu dosada bila obuhvaćena Zakonom o veterinarstvu. Imali smo i nekoliko inicijativa od strane veterinara, ali mislim da su na kraju svi zadovoljni – rekao je Jenkač.

Dodao je kako se zakonski temelj donosi za izradu godišnjeg plana monitoringa hrane koju koriste životinje te se uređuje područje davanja znanstvenih mišljenja i pružanje znanstveno-tehničke potpore od strane Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, što bi, kako ističe, mogle biti neke osnovne smjernice novog zakona.

Apelira da se u novi zakon, ili barem kroz podzakonske akte uvedu stože kontrole za uvoz starog i smrznutog mesa na domaće tržište.

- Samim time direktno bi utjecali na povećanje proizvodnje naše domaće hrane. Vidimo da su određene promjene koje su proizašle iz korona krize ili ratne situacije u Ukrajini potaknule poljoprivrednike, a i naše sugrađane na drugačije promišljanje i pristup hrani, a potaknule su i aktivnosti koje ljudi provode, kako mali, tako i veliki proizvođači – kazao je Jenkač.

Osvrnuo se i na sve veći broj OPG-ova.

- Ti OPG-ovi nisu kao što su bili prije deset godina osnovani samo da imaju nekakav broj, nego su se kroz kvalitetne zakonske aktivnosti i usmjeravanje zakonodavca na tu problematiku isfiltrirali da su to stvarni proizvođači i mislim da bi samim unošenjem ograničenja potaknuli proizvođače mesa – komentirao je te se kratko osvrnuo i na pčelarstvo.

- To je posebna tema, ali hrane bez pčelarstva nema, stoga pozivam državnog tajnika te kolegice i kolege da razmisle o mijenjanju subvencioniranja potpora u pčelarstvu. Svi imaju malčere, motorne pile, trebamo razmisliti o subvencijama na košnice, čime ćemo podupirati broj košnica i time potporu usmjeriti na razvoj pčelarstva i obogaćivanje fonda hrane u Hrvatskoj – zaključio je svoje izlaganje Jenkač.