Jednoglasno doneseno većina odluka 32. sjednice Gradskog vijeća Foto: Krešimir Đurić

Jednoglasno doneseno većina odluka 32. sjednice Gradskog vijeća

| 30.11.2020. u 19:51h | Objavljeno u Aktualno

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, prva točka dnevnog reda bilo je Izvješće o radu za 2019. godinu trgovačkih društava: Varkom d.d., Parkovi d.d., Termoplin d.d., Vartop d.o.o., Čistoća d.o.o., Tehnološki park Varaždin d.o.o., Gradska tržnica d.o.o., Aquacity d.o.o., Zona Sjever d.o.o., Razvojna agencija Sjever – DAN d.o.o., Centar kompetencije za obnovljive izvore energije d.o.o., Varaždinske vijesti d.d., Regionalne energetske agencije Sjever, Gradske vatrogasne zajednice Varaždin i Javne ustanove Gradski stanovi Varaždin.

Gradski vijećnik Neven Bosilj je imao osvrt na dva detalja. Jedno je bilo vezano za gubitke Aquacityja te kako će Grad Varaždin podmiriti dugovanja nastala u 2019. godini te zašto je tvrtka Termoplin protekle godine imala manjak dobiti u usporedbi s prijašnjim godinama te zašto su se povećali troškovi kao i da li će se Termoplin podijeli na dvije tvrtke, gdje bi se jedna tvrtka bavila plinskom mrežom, a druga s opskrbom plina.

- Kako je 2019. godina u odnosu na 2018. količinski 3% niža, lošija jer su tome pridonijele temperature i gubitak pojedinog potrošača. Nešto što je jače, milijunske vrijednosti, jest investicijsko održavanje. Znači 2019. je godina bila jača u tehničkom smislu u odnosu na godinu dana ranije. Kad ćemo raspravljati od 2020 godini, već na ovoj sjednici nadzornog odbora, s ponosom ćemo reći da nam je i 2020. jako jako zahtjevna, odnosno puno ulažemo u sigurnost plinskog sustava. Još jedna stavka je vrijednosno usklađenje u iznosu od milijun i 600 tisuća ulaganja u Radio Varaždin. Termoplin je oko 4-5 godina intenzivno ulagao u Radio Varaždin s vlastitim računovodstvenim resursima pokušao pomagati, ali to nije išlo. Prema tome, samim tim što je Radio Varaždin otišao i otvorio stečaj, mi smo apsolutno morali poštivati zakon i milijun i 600 tisuća kuna se nalazi u troškovima - objasnila je Nevenka Grbac, direktorica Termoplina, dok je objasnila da se Termoplin nema namjere podijeliti u dvije tvrtke jer zakonski ne moraju to raditi ukoliko nemaju 100 tisuća korisnika.

- U ovom trenutku ne podliježemo tim obavezama. Zakon se u ovom trenutku još uvek nije mijenjao. U ovom trenutku ne razmišljamo još uvjek o razdvajanju na distribuciju i opskrbu. Krajnje smo oprezni i osluškujemo, ne samo kretanja zakonodavnog okvira, nego i situacije na terenu i otvoreni smo na sve opcije - objasnila je Grbac.

Nakon toga su prijedlog odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Varaždina u 2020. godini, prijedlog odluke o darovanju nekretnine Uršulinskom samostanu Varaždin, prijedlog zaključka o donošenju Programa zaštite divljači, prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina kao i Prijedlog zaključka o davanju prethodne suglasnosti na Prijedlog Statuta Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina sve redom jednoglasno prihvatili.

Gradski vijećnici su također primili na znanje Izvješće o zaključku stručne analize inicijative koja je zaprimljena u 2020. godini u svrhu utvrđivanja osnovanosti pokretanja postupka za izradu i donošenje prostornih planova odnosno njihovih izmjena i dopuna te većinom glasova podržalo Zaključak o navedenom Izvješću.