Jednake mogućnosti za žene i muškarce na poslu, ključ napretka gospodarstva i rasta nataliteta Foto: Varaždinska županija

Jednake mogućnosti za žene i muškarce na poslu, ključ napretka gospodarstva i rasta nataliteta

VV | 20.10.2020. u 10:00h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinu je 19. listopada. javno predstavljen projekt „Re-kreiraj posao i život za žene i muškarce“ u organizaciji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Hrvatske zajednice županija i tvrtke Spona Code. Ciljevi projekta sufinanciranog sredstvima Europske unije su smanjenje utjecaja stereotipa o muškim i ženskim ulogama na poslu, u obitelji i u društvu, te olakšavanje usklađivanja poslovnih i obiteljskih obveza za svakog pojedinca. U Hrvatskoj danas među nezaposlenima i dalje prednjače žene, nerijetko zbog majčinstva, što usporava napredak gospodarstva i smanjuje demografski potencijal. Nakon Varaždina javna događanja održat će se u Osijeku, Puli i Splitu.

Sudionike je uvodno pozdravila saborska zastupnica, ujedno i predstavnica Hrvatske zajednice županija partnerske organizacije na projektu, Natalija Martinčević.

- Formalno jesmo potpuno ravnopravne s muškarcima, no u stvarnosti je naše društvo još puno predrasuda. Kod nas očevi još uvijek nedovoljno koriste rodiljni i roditeljski dopust, njih svega 3 posto. Kao Županija provodimo cijeli niz projekta kako bismo olakšali ovaj balans: 96% djece nam pohađa jednosmjensku nastavu, prvi smo uveli besplatni, a sad sufinancirani prijevoz, osigurali besplatno pohađanje Centara izvrsnosti za djecu, potičemo širenje mreže dječjih vrtića, produženi boravak te promoviramo žensko poduzetništvo, a krenut ćemo s uvođenjem MAMFORCE standarda. Kod nas 65 posto rukovodećih radnih mjesta obavljaju žene i sigurno možemo poslužiti kao primjer drugim tijelima javne uprave te gradovima i općinama - istaknula je Martinčević.

Majda Burić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, osvrnula se na dosadašnje rezultate i buduće planove Vlade u novom mandatu.

- Ovoj Vladi je usklađenje privatnog i poslovnog života među visokim prioritetima što potvrđuje i činjenica da smo u prošlom mandatu povećali roditeljske naknade za roditeljski dopust za više od 100%, s 2400,00 na 5600,00 kn, a namjera nam je do kraja ovog mandata podizanje tog iznosa na visinu plaće. Isto tako, važno je za ravnotežu privatnog i poslovnog života spomenuti APN-ove kredite, izgradnju i obnovu više od 500 vrtića te uvođenje produljenog rada u njih 96, program „Zaželi“ za zapošljavanje žena, kao i ovaj projekt kojim radimo na jednakim prilikama za žene i muškarce na poslu i u obitelji - rekla je Burić.

Predstavljene su i mogućnosti europskim sredstvima financiranog uključenja u MAMFORCE SOCIETY kroz audit – strateški alat kreiranja organizacijske kulture koja omogućuje usklađenje profesionalnih i obiteljskih obaveza te jednake mogućnosti razvoja karijera muškaraca i žena.

- Smanjene stope bolovanja, veće zadovoljstvo zaposlenih, porast produktivnosti i veći broj žena na rukovodećim pozicijama - rezultati su promjena koje smo kroz audit proveli u 33 organizacije. To su jasni pozitivni pomaci, apsolutno mjerljivi, koji potvrđuju da promišljamo u dobrom smjeru. Zahvaljujući projektu Re-kreiraj život i posao za žene i muškarce još 20 tvrtki će dobiti priliku poboljšati svoje politike i prakse, te posljedično, što je ključno, i produktivnost, a sve uz EU sufinanciranje - istaknula je Diana Kobas Dešković, direktorica tvrtke Spona code, koja vodi kompanije kroz promjenu poslovnog okruženja.

U isticanju važnosti ravnoteže privatnog i poslovnog života pridružila se i profesorica menadžmenta i upravljanja ljudskim potencijalima s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu dr.sc. Nina Pološki Vokić koja je istaknula da su za ravnotežu važni društvena i organizacijska podrška, ali i pojedinac svojim odgovornim odnosom prema poslu i privatnom vremenu.

Kakvo je stanje po pitanju harmonije između privatnog i poslovnog života u susjednoj nam Sloveniji otkrila je Petra Hartman iz Ekvilib Instituta koji se tim područjem uspješno bavi već od 2007. godine zahvaljujući čemu Slovenija ima 280 certificiranih organizacija u području ravnoteže privatnog i poslovnog života.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci