Javna tribina: Rak prostate ne mora imati nikakve simptome - muškarci, javite se na pregled! Foto: Varaždinska županija

Javna tribina: Rak prostate ne mora imati nikakve simptome - muškarci, javite se na pregled!

Varaždinske vijesti | 30.11.2018. u 17:34h | Objavljeno u Aktualno

Kako spriječiti, odnosno liječiti rak prostate, te što muškarci mogu učiniti za svoje zdravlje, bile su teme javne tribine održane u petak, 30. studenoga, u Županijskoj palači u Varaždinu. Tribinu su u studenome, mjesecu prevencije raka prostate i promicanja muškog zdravlja, organizirali Liga za borbu protiv raka Varaždinske županije u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo i Općom bolnicom Varaždin.

Ligu za rak Varaždinske županije vodi novoizabrana predsjednica dr. med. Sandra Banek, specijalist radiolog i subspecijalist iz područja ultrazvuka.

- Karcinom je na drugom mjestu uzroka smrtnosti u Varaždinskoj županiji, pri čemu je kod muškaraca najčešći rak prostate, koji je u Hrvatskoj na drugom mjestu. S obzirom da je rak prostate u ranoj fazi izlječiv, najvažnije je bolest otkriti u ranoj fazi. Upravo zato je Liga organizirala današnju tribinu, kao jednu od aktivnosti kojima želimo potaknuti muškarce da odu na pregled prostate, a sve građane da se u što većoj mjeri odazovu na preglede u sklopu nacionalnih programa ranog otkrivanja raka – navela je dr. Sandra Banek.

Podršku Ligi i pokretu Movember dao je i zamjenik župana Robert Vugrin.

- U listopadu smo nosili ružičaste vrpce i dali podršku kampanji u borbi protiv raka dojke, a u studenome puštamo brkove, koji su zaštitni znak mjeseca prevencije raka prostate i pokreta Movember. Nažalost, u Varaždinskoj županiji je kod muškaraca rak prostate na prvom mjestu po učestalosti, a u Hrvatskoj je u 2017. od raka prostate umro 41 muškarac. Zato pozivam sve muškarce, posebno one starije od 50 godina da se radi pregleda prostate jave svojem obiteljskom liječniku – rekao je zamjenik Vugrin.

Dr. sc. Goran Benko, specijalist urolog, govorio je o prevenciji, dijagnostici i liječenju raka prostate.

– Karcinom prostate je bolest koja ne mora imati apsolutno nikakve simptome ili ima simptome koji su povezani s dobroćudnim bolestima prostate. Testiranje PSA u krvi je stoga jako važno i muškarci se ne bi se smjeli zavaravati da karcinom prostate ne postoji ako nemaju drugih smetnji. Nažalost, još uvijek ima muškaraca koji se jave liječniku kad je bolest već uznapredovala te ih zbog toga potičemo da nam se jave što ranije kako bismo ih mogli uspješno liječiti – naveo je dr. sc. Benko.

O čimbenicima životnog stigla u prevenciji raka s naglaskom na muško zdravlje govorila je mr. Irena Stipešević Rakamarić, specijalist javnog zdravstva.

- Promjene životnog stila kao što su prestanak pušenja, smanjenje konzumacije alkohola do potpune apstinencije, promjene u prehrani koje uključuju što više voća i povrća, kao i redovna fizička aktivnost imaju snažan učinak na zdravlje. Primjerice, redovna fizička aktivnost ima snažan utjecaj na smanjenje stresa, a stres ima učinak na imunosni sustav koji je najvažniji čimbenik u borbi protiv raka – navela je mr. Stipešević Rakamarić.

tribina_movember_rak_prostate_1.JPG

tribina_movember_rak_prostate_2.JPG

tribina_movember_rak_prostate_3.JPG

tribina_movember_rak_prostate_4.JPG

tribina_movember_rak_prostate_5.JPG

tribina_movember_rak_prostate_7.JPG