Jan Kerekeš kod Stankovića govorio i o projektu Kulturnog centra u Graberju: "Čekamo natječaj kao ozebli sunce"

VV | 15.1.2023. u 17:30h | Objavljeno u Aktualno

Gost današnje HRT-ove emisije "Nedjeljom u 2" bio je varaždinski glumac, producent i glazbenik Jan Kerekeš.

Povod za njegovo gostovanje bila je nedavna objava "klečanja za gulaš" na društvenim mrežama, kojom je Kerekeš ismijao molitelje na zagrebačkom Jelačić placu. Njihova je satira izazvala brojne reakcije, među kojima je bilo i onih kojima performance, koji ismijava molitelje, i nije dobro sjeo.

U razgovoru s voditeljem emisije Aleksandrom Stankovićem varaždinski glumac je rekao kako molitelje na javnim prostorima smatra licemjerima jer se i u Bibliji govori kako se treba moliti u tišini i bez velike pompe, te da žene, takve kakve jesu, cijeni više od bilo kojeg muškarca koji kleči na trgu.

Kroz razgovor govorio je o filmu "Marginalci" koji je snimio s ocem, nagrađivanim glumcem varaždinskog HNK-a Ljubomirem Kerekešom te o radu Kerekesh teatra.

Između ostalog spomenuli su i izgradnju Kulturnog centra u Varaždinu, za koji su još krajem 2021. godine dobili građevinsku dozvolu i najavljivali ga kao najveći kulturni centar u Hrvatskoj, ali izgradnja još nije počela. Centar se treba graditi na lokaciji u Graberju.

- Kao teatar nemamo svoj krov, gostujemo u svome gradu. Zato mislimo da nam je potreban kulturni centar, ne samo nama nego i za druge sadržaje, ponajviše za djecu, kojih u Varaždinu nema u toj mjeri - smatra mlađi Kerekeš. 

U najavnom prilogu podršku Kerekesh teatru i onome što rade dali su aktualni gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj koji smatra da su Kerekeši čuvari kajkavskog, pučkog teatra. Svoju podršku njihovu radu pružio je i župan Anđelko Stričak. Također se spomenuo i sukob između Kerekeša s bivšim županom Radimirom Čačićem koji ih je svojedobno nazvao "cirkusantima".

Govoreći o kulturnom centru, kaže da bi cijeli grad imao dugoročnu korist od tog prostora, a zvat će se Kerekesh teatar jer ga oni grade. Pritom napominje da bi Kerekesh teatar bio samo putnik u centru, jer bi nakon 30 godina on pripao Gradu Varaždinu. Od Grada su dobili pravo građenja na parceli u Graberju te godišnje Gradu plaćaju 45.000 kuna za pravo građenja.

- Svatko tko razumije proces neprofitne udruge, shvatit će da je to ulaganje u kulturu - kaže Kerekeš, a na pitanje zašto sada taj projekt stoji i da li mogu za njega povući sredstva iz EU fondova, odgovara da čekaju natječaj u okviru Nacionalnog plana otpornosti i oporavka.

- Vučemo svaki dan ali ne vučemo dovoljno. Čekamo natječaj NPOO-a kao ozebli sunce i spremni smo prijaviti Kulturni centar koji bi bio centar za cijelu sjevernu Hrvatsku. Svojim poslovanjem ćemo se truditi da Centar bude samoodrživ, a  za njegovu izgradnju bismo, kao svi dobri Hrvati, podigli kredit.