Iz Programa ruralnog razvoja 182 nova ugovora vrijedna 111 milijuna kuna! Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Iz Programa ruralnog razvoja 182 nova ugovora vrijedna 111 milijuna kuna!

vv | 10.6.2022. u 17:28h | Objavljeno u Aktualno

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnicima Tugomirom Majdakom i Zdravkom Tušekom te ravnateljem Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antunom Vujićem, u nazočnosti ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića i državne tajnice Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željke Josić, u petak, 10. lipnja 2022. godine nazočila svečanom uručenju novih ugovora o potpori iz mjera 4,5,6 i 7 Programa ruralnog razvoja, a ravnatelj Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju predstavio je nazočnima dosadašnju provedbu Programa ruralnog razvoja.

Ukupno su upućena 182 nova ugovora o odobrenoj potpori iz Programa u ukupnoj vrijednosti od 111 milijuna kuna.

Putem Mjere 4 je za 14 korisnika ugovorena potpora od gotovo 20 milijuna kuna, a riječ je o različitim sektorskim ulaganjima u području trajnih nasada, voćarstva, vinogradarstva, potom nabave mehanizacije i povećanja poljoprivredne konkurentnosti. Putem operacije 5.2.1. dodijeljena je potpora vrijedna 3,5 milijuna kuna za sedam korisnika putem koje će obnoviti svoje poljoprivredne potencijale stradale u potresu, dok je 155 korisnika ostvarilo pravo na potporu veću od 47 milijuna kuna putem Mjere 6 koja se odnosi na potpore mladim poljoprivrednicima, na ulaganja u razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava, na potpore za pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti te razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima. Također, vrijednost potpore veća od 41 milijun kuna dodijeljena je za šest korisnika u sklopu Mjere 7, koja je namijenjena razvoju temeljnih usluga i obnovi sela.

 - Od srca čestitam novim korisnicima mjera ruralnog razvoja koji predano rade i investiraju i u vremenima višestruke krize. Zahvaljujući vrijednim poljoprivrednicima i Vladi RH koja prati investicijski ritam domaćih proizvođača, do sada smo iz Programa ruralnog razvoja isplatili 16,5 milijardi kuna. Nastavit ćemo podržavati hrvatsku proizvodnju hrane i prehrambenu sigurnost naših građana na sve raspoložive način, tome u prilog govori i jučerašnja Odluka Vlade kojom je za tučom pogođene županije osigurano 54 milijuna kuna pomoći, od toga 25 milijuna kuna za stradalu poljoprivredu - istaknula je ministrica Vučković prilikom obraćanja.