Iz Međimurske u Varaždinsku županiju bez propusnica biciklima (i) preko željezničkog mosta!?

| 8.4.2020. u 09:43h | Objavljeno u Aktualno

Dok se bez e-propusnica ne može ni između susjednih općina ili gradova jedne županije, neki bez njih idu iz županije u županiju! I to ne jednom, nego svakodnevno, tvrde sudionici rasprave na jednoj od društvenih mreža te to potkrepljuju fotografijama na kojima se vidi kako žitelji Kuršanca u skupinama i dalje tradicionalno dolaze biciklima u Varaždin, ali ne cestom, već (i) preko željezničkog mosta!?  

Takva, ozbiljna kršenja zabrane napuštanja mjesta prebivališta, međutim, prolaze nezapaženo od nadležnih tijela, ali se zato  vode polemike oko nečega što zapravo uopće ne bi trebalo biti sporno. Prije svega, kako olakšati život građanima.

Upravo radi toga je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok u ponedjeljak javno predložio objedinjavanje gradskog i stožera civilne zaštite susjednih, bližih općina. U tom slučaju  ne bi trebali propusnice za kretanje na tom širem području.

Čehokov prijedlog, međutim, nije naišao na razumijevanje dijela ovdašnjih dužnosnika, nego čak i liječnika. Tako je taj prijedlog čelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin ocijenio (tek) kao pokušaj skupljanja „političkih bodova na nečemu što bi svi htjeli, ali povezano je s povećanjem rizika od širenja zaraze“, a i pojedini načelnici imali su određene rezerve.

Međutim, sve je to očekivano, ali čudi na je vremena za reakciju našla i voditeljica Epidemiološke djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije dr. Katice Čusek, budući da nesumnjivo ima puno prječeg posla, a ako ima vremena i za javne istupe, onda bi mogla objasni, primjerice, kako to da su članovi obitelji iz Sračinca imali (blagu) temperaturu – što je znala i obiteljska liječnica! - više od dva tjedna i tek onda su išli na testiranje koje je bilo, nažalost, pozitivno…  

A da se testiranje napravilo ranije, možda ne bi čak četvero članova obitelji bilo zaraženo, možda bi se lakše utvrdio način zaraze koji je sada nepoznat što je vrlo ozbiljno... No, jedino što se zna je ponavljanje poruke svima ostanite doma, iako to nije spasonosno rješenje za sve situacije. Zorno to pokazuje slučaj splitskog doma umirovljenika u kojem svi bili „doma“, ali je ipak došlo do zaraze. Ne čudi, jer njegovi se djelatnici domova, kako se može shvatiti iz istupa nadležne ministrice, uopće preventivno ne testiraju, dok se u Njemačkoj svakog tjedna testiraju čak i naši radnici na  gradilištima!

Da se ovdašnji političari prepucavaju oko svega i svačega na to smo se već skoro navikli, ali stvarno je prešlo svaku mjeru da to rade i u ova vremena, i to još oko prijedloga kakav su već ranije uputili pojedini gradovi istarske županije nacionalnom Stožeru civilne zaštite, koji im je jučer izašao u susret, a istovremeno iz Međimurja se šalje prijedlog da cijela županija bude jedna zona ili barem podijeljena u tri zone, koliko je policijskih postaja…