Ivica Baksa: Potrebno je povećati napore za inkluziju osoba s invaliditetom na tržištu rada

| 17.10.2024. u 14:14h | Objavljeno u Aktualno

Ivica Baksa, saborski zastupnik Nezavisne platforme Sjever, istaknuo je u četvrtak potrebu za konkretnijim mjerama u zapošljavanju osoba s invaliditetom, upozoravajući da unatoč postojećim zakonskim okvirima i kvotama, Hrvatska još uvijek nije dovoljno uključiva kada je riječ o osiguravanju ravnopravnih prilika na tržištu rada.

„Prema podacima Očevidnika zaposlenih osoba s invaliditetom njih tek nešto manje od 19 tisuća poslodavac može računati u kvoti. Ovi podaci jasno pokazuju kako se osobe s invaliditetom i dalje suočavaju s brojnim preprekama pri zapošljavanju“, istaknuo je Baksa.
Baksa navodi kako u Međimurskoj županiji živi više od 16,5 tisuća osoba s invaliditetom te oni čine oko 16% ukupnog stanovništva. Iako mnogi od njih imaju radne sposobnosti i potrebne kompetencije, često su isključeni s tržišta rada.

„Predrasude i diskriminacija su svakodnevni izazovi s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju, a njihov doprinos radnim procesima često se ne prepoznaje ili se neopravdano podcjenjuje. Posebno je teško osobama s mentalnim i intelektualnim oštećenjima, koje se suočavaju s još većim barijerama“, rekao je Baksa.

„Kvotni sustav za zapošljavanje osoba s invaliditetom koji trenutno imamo nije značajno povećao njihovu zapošljivost što je vidljivo iz godišnjih statistika, a mnogi poslodavci zbog specifičnosti svojih djelatnosti kvotu nisu u mogućnosti ispuniti“, kaže Baksa te navodi kako bi se uvođenjem programa edukacije i osposobljavanja povećala konkurentnost osoba s invaliditetom na tržištu rada i potaknulo njihovo
zapošljavanje čime bi se dodatno mobilizirala domaća radna snaga obzirom da se Hrvatska suočava s problemom nedostatka radne snage.

„Edukacijski programi i poticaji poslodavcima ključ su za njihovu bolju integraciju na tržište rada“, zaključio je Baksa, predlažući niz mjera poput uvođenja većih financijskih poticaja za poslodavce koji zapošljavaju osobe s invaliditetom, subvencije za prilagodbu radnih mjesta, provedbu kampanja za podizanje svijesti o prednostima zapošljavanja osoba s invaliditetom, te uvođenja mentorskih programa gdje bi iskusni zaposlenici pomagali novozaposlenim osobama s invaliditetom.