Ivanečko Gradsko vijeće prihvatilo novi Program kriznih mjera i potpora poduzetnicima Foto: Grad Ivanec / ilustracija

Ivanečko Gradsko vijeće prihvatilo novi Program kriznih mjera i potpora poduzetnicima

Varaždinske vijesti | 4.11.2020. u 08:11h | Objavljeno u Aktualno

Vijećnici Gradskog vijeća Ivanec u ponedjeljak su, na 40. sjednici, jednoglasno usvojili nov program mjera i potpora poduzetništvu koji im je na razmatranje i donošenje uputio gradonačelnik Milorad Batinić.

>> Ivanec: Gradonačelnik Batinić najavio daljnje mjere potpore Grada Ivanca poduzetnicima

Riječ je o potporama koje Grad Ivanec, u okviru svojih zakonskih i raspoloživih financijskih mogućnosti, odobrava poduzetnicima ivanečkog područja u cilju smanjenja šteta i negativnih posljedica koje trpe zbog pandemije korona virusa.

Elektronički je glasalo svih 17 vijećnika i svi su podržali program koji obuhvaća razdoblje od 1. studenog ove do 30. travnja 2021. godine. Predložene mjere Grada nadovezuju se na mjere Vlade RH za očuvanje radnih mjesta radi krize izazvane pandemijom korona virusa.

Gradsko vijeće odobrilo je tri glavne mjere.

Prije svega, Grad Ivanec će gospodarstvenicima omogućiti povrat obračunate komunalne naknade za razdoblje od 1. studenog ove do 30. travnja iduće godine za sve poslovne djelatnosti i to na način da onima koji imaju pad prometa u poslovanju (u odnosu na isti period prethodne godine) od 25% do 50%, omogući povrat komunalne naknade od 25%.

Poduzetnici s padom prometa od 51 do 75% imat će pravo na povrat komunalne naknade od 50%, a komunalna naknada u 100%-tnom iznosu vratit će se gospodarstvenicima kojima je promet u odnosu na lani pao 76% i više.

Nadalje, Grad će omogućiti i povrat obračunatog i plaćenog poreza na potrošnju u 100%-tnom iznosu svim ugostiteljima koji posluju na području grada Ivanca za razdoblje od 1. studenog ove do 30. travnja 2021. godine.

Uvjet za to je da su obveznici plaćanja poreza na potrošnju u proračun Grada Ivanca te da na dan podnošenja zahtjeva nemaju nepodmirenih obveza prema Gradu.

Nadalje, Grad će svim ugostiteljima - bez naknade - omogućiti korištenje javnih površina za postavu ugostiteljskih terasa i u periodu kada se uobičajeno ne koriste (od 1. studenog 2020. do 31. ožujka 2021.). Također, korisnici će biti oslobođeni plaćanja naknade za korištenje javne površine za terase i u razdoblju od 1. do 30. travnja 2021. godine.

Potpore iz navedenog programa ostvarivat će se temeljem Javnog poziva koji će biti objavljen na službenim gradskim internetskim stranicama.