Čačić: "Grad Varaždin je skupina skupih činovnika koji ponuđeni novac iz EU ne uzimaju" Foto: Varaždinska županija

Čačić: "Grad Varaždin je skupina skupih činovnika koji ponuđeni novac iz EU ne uzimaju"

IHR/Varaždinske vijesti | 16.5.2019. u 13:33h | Objavljeno u Aktualno

- Varaždinska županije je drugu godinu zaredom najuspješnija županija po povlačenju europskog novca i to prema javnim podacima Ministarstva financija. Županije bez europskog novca nemaju svrhu jer ako nemate  budžet, snage i mogućnosti da realizirate projekte, zašto postojite? Trošite novce kao činovnici? Treba znati osmisliti projekte, pripremiti ih, dobiti europski novac i onda je to nešto što daje sadržaj Varaždinskoj županiji i zato je ulazak u EU i mogućnost korištenja europskog novca napravilo od hrvatskih županija korisne razine samouprave. Do jučer su bili samo trošak činovnika i teret, a mi smo najbolji dokaz da županije imaju svoju svrhu - rekao je Čačić i dodao kako sposobnost vođenja gradova ili županija nije u tome se troše novci građana, već da se povlače novci iz europskih fondova. 

- Sada imate jednu drugu situaciju, a to je da se sposobnost, odnosno nesposobnost u privlačenju EU novca. Lako se sve može isčitati. Grad Varaždin i gradonačelnik u njemu su u ovom trenutku skupina skupih činovnika jer novac koji je ponuđen ne uzimaju. Za to treba sposobnosti. Tuđi novac građana Hrvatske koji se uplaćuje to zna svatko potrošiti, ali osmisliti projekte i dobiti europski novac... Za to treba imati sposobnosti   - rekao je Čačić uoči prezentacije koja je bila otvorena za javnost, pa su se i brojni građani mogli upoznati s projektima koje je realizirala Varaždinska županija iz EU fondova.

Perezentacija_projekata_1.JPG

Savjetnica župana Natalija Martinčević podsjetila je kako je Varaždinska županija dobila projekte u iznosu od 740 milijuna kuna u zadnje dvije godine.

- Najviše projekata je u području zdravstva i obrazovanja. U pogledu zdravstva završili smo Palijativni centar, dakle potpuno novi objekt u Novom Marofu 100% financiran iz sredstava EU. Sedam zgrada OB Varaždin je završeno, a ostale su pred završetkom. U kompleksu OB Varaždin počinje izgradnja potpuno nove dvije bolnice: dnevna kirurgija i objedinjeni hitni prijem koja se u 100 % iznosu financiraju iz EU. U obrazovanju provodi se obnova u 22 školska objekta, pri čemu su neki već završeni. Uz velike kapitalne infrastrukturne projekte važno je govoriti o projektima koji se odnose na građane. Meni osobno najdraži projekt koji smo realizirali je besplatni obrok za 30 % djece u osnovnim školama. Utvrdili smo imovinske cenzuse roditelja i njihova primanja, prijavili se na Europski socijalni fond iz kojeg smo dobili milijun kuna.,te smo dodali još 1,5 milijuna kuna kako bismo djeci omogućili besplatnu prehranu. Tu je i 14 milijuna kuna koje smo osigurali za specijalizacije liječnika, ali i vrlo povoljne kamate na stambene kredite kako bi liječnike potaknuli da kupe stanove i ostanu ovdje. Mi smo u ovom trenutku jedna od rijetkim bolnica u kojoj je više liječnika došlo nego otišlo  - rekla je Martinčević.

O projektima su detaljnije govorili  dožupani Tomislav Paljak i Robert Vugrin, a na prezentaciji su uz njih i Nataliju Martinčević bili županijski vijećnici Nenad Koščak, Krešimir Horvat i Mihael Liber, ravnatelji županijskih institucija te brojni građani.

Perezentacija_projekata_3.JPG