Ivan Paladina novi je ministar u Vladi Republike Hrvatske Foto: screenshot HRT

Ivan Paladina novi je ministar u Vladi Republike Hrvatske

Varaždinske vijesti/HRT | 9.3.2022. u 14:05h | Objavljeno u Aktualno

Ivan Paladina dobio je danas povjerenje Hrvatskog sabora da preuzme resor Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine nakon čega je položio prisegu.

Dobio je glasove 77 od ukupno 151 zastupnika, koliko ih ima Sabor. Tri su zastupnika u glasovanju bila suzdržana, 51 protiv, prenosi portal HRT-a.

Paladina, poduzetnik i menadžer sa više od 15 godina profesionalnog iskustva u strateškom i izvršnom vodstvu unutar različitih poslovnih područja, preuzima resor bivšeg ministra Darka Horvata koji je podnio ostavku zbog sumnji u nezakonitu dodjelu potpora malim poduzetnicima.Odbori podržali Paladina za novog ministra

Saborski odbori za graditeljstvo i za gospodarstvo podržali su u srijedu većinom glasova zaključak da se za novog ministra graditeljstva imenuje Ivana Paladina, ali uz protivljenje oporbenih političara koji su dugo propitivali njegove privatne poslove.

- Iako nisam političar ne bojim se da neću imati autoritet jer vjerujem da ću imati punu podršku premijera i samim time njegov autoritet kao pomoć u realizaciji svih zadaća, ali i što je još važnije da ću imati autoritet građana, rekao je Paladina na zajedničkoj sjednici dvaju saborskih odbora.

Paladinu na ministarskoj dužnosti očekuju brojni izazovi zbog spore obnove nakon potresa koji su pogodili zagrebačko područje i Banovinu, a na čelnom mjestu ministarstva nasljeđuje Darka Horvata koji je uhićen i razriješen zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

Oporbeni zastupnici su u višesatnoj raspravi, na kojoj je bio i premijer ,propitivali Paladinove privatne poslove koji se odnose na Kupare, Hidroelektru, HPB, IGH, ali i njegove navodne ruske veze.

No, premijer je tezu da je Paladina ruski igrač nazvao smiješnom, dodavši da on već četiri ili pet godina nema veze s ruskim kompanijama, dok je kandidat pozvao zastupnike da ga prijave nadležnim službama ako smatraju da ima išta sporno u njegovoj ulozi.

- Reći ću i to, da je netko i Rus, pa ne bi valjda sada zbog brutalne agresije na Ukrajinu s njim trebali prekinuti svaki kontakt, rekao je premijer.

Naglasio je da bi Paladina svojim poduzetničkim i menadžerskim iskustvom trebao ubrzati proces obnove.

Paladina je pred saborskim odborima rekao da je proučio podatke o broju dosad obnovljenih kuća i predanih zahtjeva, a činjenica zna li ih napamet nema utjecaj hoće li dobro ili loše odraditi posao.

- Činjenica je da u Zagrebu nemamo još ni na jednoj stambenoj zgradi pokrenutu obnovu. To je ono na čemu najviše moramo raditi, izjavio je kandidat za ministra. Rekao je i kako je na Banovini veliki broj postupaka u tijeku i da će se napredak vidjeti u vrlo skorom roku.

Poručio je također da će sutra pozvati zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, bez obzira na to što neće dobiti podršku te koalicije, da se sastanu u terminu koji njemu odgovora i da počnu aktivno svaki dan rješavati prepreku po prepreku kako bi obnova krenula što prije.

Za Zakon o obnovi rekao je da će ga evaluirati i bude li potrebno predložiti izmjene, ali i da prema onom što je dosad vidio to neće biti potrebno, zaključivši da je njegov zadatak ubrzati procese obnove, objavio je portal HRT-a.