Ivan Čehok: Tražimo hitno sazivanje sjednice zbog nepravilnosti donošenja rebalansa proračuna Foto: Martin Novosel

Ivan Čehok: Tražimo hitno sazivanje sjednice zbog nepravilnosti donošenja rebalansa proračuna

| 22.10.2021. u 11:55h | Objavljeno u Aktualno

- Ovo je prvi puta u novijoj povijesti Varaždina da imamo proračun koji je potpuno neusklađen. U primjeru kojem smo dali, imate 33 milijuna kuna ukupno u proračunu Upravljenju imovinom, a u programu Upravljanja imovinom imate 37 milijuna kuna. Takva neusklađenost proračuna je nezakonita. To je protivno propisima Zakona o proračuna i drugim zakonima i pokazuje traljavost, šlampavost i nesposobnost ove vlasti - rekao je Ivan Čehok na medijskoj konferenciji oko nedavne 5. sjednice Gradskog vijeća na kojoj se u 1. točki glasalo za rebalans proračuna Grada Varaždina za 2021. godinu.

Program upravljanja imovinom koji je donesen na 5. sjednici Gradskog vijeća 20. listopada sadrži sveukupno projekte koji iznose 67.465.000 kuna, dok u Izmjenama i dopunama proračuna taj isti program sadrži projekte vrijedne 63.869604,84 kune. 

Untitled-1.jpg

- Ukoliko se pogledaju opisi i iznosi iz programa, jasno se vidi da su projekti jednostavno kopirani i Programa koji je donesen na sjednici 31. prosinca 2020. godine te odgovoraju iznosima koji su se tada nalazili i u proračunu Programa upravljanja imovinom - istaknuo je Čehok.

Osim razlikovanja u iznosima, pojedine su stavke u potpunosti izostale u rebalansu proračuna poput Dogradnje dječjeg vrtića Varaždin (0 kuna) iako u programu stoji stavka od 2,6 milijuna kuna, dok je u drugim slučajevima poput energetske obnove V. OŠ Varaždin (38.925,50 kuna) te izgradnje kulturnog centra u Kućanu Gornjem (100 tisuća kuna) koje se nalaze u rebalansu proračunu, nema ih u programu. 

Također se osvrnuo na Miroslava Markovića koji je ne tako davno govorio o lošem stanju Dječjeg vrtića u Kozarčevoj ulici gdje je ukazao na loše stanje WC-a u toj ustanovi, a na što je Čehok uzvratio da su to trebali redovnim radovima urediti aktualna vlast.

- Obnovili su se i famozni zahodi, ali u tri godine naravno imate ponovno nove zahvate koje treba raditi. Djeca tamo dolaze i to se troši. To je tekuće održavanje, a on govori o tome da je stanje katastrofalno čime najviše vrijeđa same odgajatelje i ravnateljstvo vrtića - objasnio je Čehok te je još naglasio da će novom sistematizacijom gradske uprave kao i novim koeficijentom za obračun plaća službenika, određeni ljudi u Gradu Varaždinu s nižim spremama imati veće plaće s višom ili visokom spremom.

- Sada će se dogoditi da netko sa srednjom stručnom spremom u Gradu imati veću plaću od odgajateljice koja se brine i odgaja za našu djecu. Prije nekoliko dana je sindikat predškolskog odgoja je na to već upozorio Bosilja i Markovića, a oni umjesto da su podigli izdvajanja i plaće za vrtiće, oni su sada napali vrtiće da bi mogli dokazati da loše rade i da ne bi mogli podići plaće - tvrdi Čehok.

- Gospodin Marković ne zna koliko je sretan što se može uhvatiti za kvaku u WC-u vrtića jer mi kad smo došli na mandat, jedino što smo se mogli uhvatiti za je naša glava. Uhvatili smo se za glave kada smo vidjeli u kakvom stanju su naši vrtići. U četiri godine našeg mandata smo uložili 18,5 milijuna kuna, što u kapitalna ulaganja, u novi vrtić i investicijsko održavanje iz gradskih, državnih, europskih, ali i sponzorskih sredstava. Kada to podijelite s brojem tjedana, ispada da smo ulagali 100 tisuća tjedno - objasnila je Malenica, te naglasila da su prije pet godina cijene rada na WC-ima koštali 300 tisuća kuna, a sada koštaju 100 tisuća kuna.