Ivan Čehok postavio upitnik Nevenu Bosilju oko smeća: Gospodine Bosilj, odgovorite na pitanja

VV | 7.7.2021. u 08:37h | Objavljeno u Aktualno

Traje i dalje drama oko smeća. Nakon što je Čistoća obustavila odvoz miješanog komunalnog otpada, a gradonačelnik Neven Bosilj danas u 14 sati ima sastanak s ministrom Tomislavom Čorićem oko rješavanja problema odlagališta, a koji bi mogao biti Jerovec, iako je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić najavio da će ukoliko dođe do takve odluke, blokirati odlaganje smeća jer nemaju kapaciteta za odlaganje smeća još 15 JLS-a. 

Ivan Čehok, bivši gradonačelnik Varaždina, je bio dosta aktivan oko komentiranja cijele situacije smeća, a ovaj puta je postavio "anketni" upitnik za Bosilja na Facebook stranici Varaždinci za Čehoka. U nastavku prenosimo čitavu objavu:

"G. Bosilj, odgovorite na pitanja:
1. Je li Inspekcija zaštite okoliša zabranila Čistoći prikupljanje i odvoz? Ako jest, zašto tjerate direktora Čistoće da to nastavi raditi? Suprotno nalazu Inspekcije?
2. Gradonačelniče, ne poštujete službene nalaze i rješenja Inspekcije? Jeste li Vi iznad zakona?
3. Kako je sada direktor kriv ako ste Vi, Neven Bosilj, sredinom lipnja obećali "mi smo pred rješenjem" i hvalili se kako ste baš Vi, a ne župan, riješili dio otpada?! Ako ste riješili tada, kako sada ne možete?
4. Zašto forsirate Univerzal i govorite da ne treba javna nabava? Nije li uvijek bolje s nabavom? Gdje Univerzal ima deponiju? Navedite gdje? Kamo će to Univerzal odvesti? Tko će platiti razliku u cijeni? Građani?
5. Tko je bio odvjetnik Univerzala, barem ranije, ako nije i sada? Je li to jedan od Vaših koalicijskih partnera?
6. Jesu li Vaši koalicijski partneri, obitelj Petrić, od kojih su neki od prvoga dana prisutni na razgovorima oko otpada u Vijećnici, vezani na bilo koji način s tvrtkama za obradu otpada? Ako jesu, zašto ste ih pozivali čak i kad nisu bili još vijećnici? Je li to eklatantan sukob interesa?
7. Zašto konstantno medijski ali očito i izravno prisiljavate ili tjerate direktora Čistoće na protuzakonito postupanje govoreći "kakva nabava", sugerirajući da je mogao neposrednom pogodbom osigurati Piškornicu? Ako je on mogao, zašto sada Vi ne sklopite izravnu pogodbu, tko Vam brani?
8. Odakle Vam pravo da kao jedan od članova Skupštine predlažete smjenu direktora na protuzakonit način? Jeste li ponovno iznad zakona?
9. Cijelo vrijeme se kunete u otvorenost i transparentnost, javne natječaje, dovođenje najboljih... Kako to da za novoga direktora Čistoće predlažete g. Sašu Avirovića bez natječaja, bez životopisa, bez predstavljanja javnosti? Je li to Vaša čuvena transparentnost?
10. Zašto ste predložili g. Avirovića ako postoje nekoliko medijskih objava iz kojih se može ozbiljno posumnjati u način na koji je obnašao funkciju tehničkog direktora Čakoma? Koje su njegove reference?
11. Zašto to činite na protuzakonit način, ignorirajući jasnu uputu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da direktore i članove nadzornih i upravnih vijeća možete predložiti samo preko Gradskog vijeća?
12. Na kraju, da ne zaboravimo: u kampanji ste ponosno i samouvjereno isticali da ste potpuno spremni za obnašanje dužnosti. Kako sad odjednom više ništa niste znali, niste ni mogli znati, nije Vam bilo jasno, bivši su vam smjestili, dočekali su Vas problemi itd.? Jeste li onda lagali ili sada lažete?
13. I, sad na kraju: građani jedva preživljavaju promjene, smeće im je u stanovima i u kućama i dvorištima, kad mislite početi odvoziti otpad i konačno početi obavljati ono za što ste plaćeni - uspostaviti normalan način obavljanja komunalne djelatnosti, dakle, kada smrad iz naših stanova odlazi?"