Ivan Čehok: “Ništa neće zaustaviti projekt stvaranja najveće industrijske zone u Hrvatskoj!”

| 10.8.2020. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Mi smo suočeni s jednom organiziranom i planski vođenom političkom hajkom, u kojoj se prvo htjelo gradske vijećnike, osobito s moje liste, zaplašiti neviđenim i još do sada nezabilježenim pritiskom punom prijetnji, zastrašivanja pa i poziva na nasilje. Kad to nije uspjelo - jer su naravno vijećnici snažne osobe sa svojim javnim ugledom - u javnosti se pokušava stvoriti jedna hermeneutička zbrka, značenjska kula babilonska u kojoj bi se lažima i podmetanjima trebalo potpuno zamagliti smisao odluka. Tako varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok gleda na istupe uoči i nakon prihvaćanja „integralne nagodbe“, koji su izazvali, kao što smo već ukazali, prijepore u dijelu javnosti, kako u svezi sadržaja tog rješenja, tako i načina na koji je donijet na on-line sjednici varaždinskog Gradskog vijeća. Čehok, međutim, tvrdi da za to nema razloga.

- Prigovara se na način pripreme i vođenje sjednice, a predsjednik Vijeća je - nakon konzultacija sa stožerom i sa gradskom upravom - donio odluku da se sjednica održi on line jer je upravo tih dana došlo do porasta broja novozaraženih. Tako se radilo i u nekim drugim gradovima. U Bjelovaru je, primjerice, održana uživo i došlo je do zaraze. To je predsjednik s pravom htio izbjeći, ukazuje Čehok, dodajući da oni koji danas osporavaju zakonitost sjednice trebali bi znati da se Vijeće održavalo i on line i preko e-pošte pa se sjednice nisu dovodile u pitanje.

Ni prigovore u svezi prikupljanja stavova javnosti ne smatra utemeljenim.
- Neka mi netko pokaže jednu temu ne samo u Varaždinu u kojoj se toliko govorilo i raspravljalo u javnosti u ovih desetak godina, kao o ovim pitanjima što su bila dio nagodbe. Nema takve teme. Međutim, svima je poznato da se o ovome raspravlja, na žalost, predugo, jalovo i bez ikakvih učinaka. Građanima je toga dosta, oni traže odluke i uklanjanje bala te privođenje Brezja namjeni – industrijska gospodarska zona. Dakle, sve što je trebalo biti dio javnih rasprava već je toliko puta bilo predmet ne samo političkih nego i stručnih pa, ne na kraju, i sudskih mišljenja da je prigovor o nedostatnoj javnoj raspravi posve promašen, drži Čehok te podsjeća da su o svim ovim pitanjima već raspravljali bivši i sadašnji vijećnici, koji su materijale o tome mogli vidjeti na službenim stranicama Grada mjesecima ranije.

S tim u svezi podsjeća dio kritičara kako su oni odlučivali.
- Ono čega se užasavam licemjerje je nekih vijećnika ili političkih stranaka, prije svega SDP-a i Reformista, zapravo gospođe Martinčević. Oni su bili najgorljiviji zagovornici donošenja odluka o koncesiji 2012. i 2013. Tad se odlučivalo ne samo bez svih potrebnih predradnji, nego izravno protiv interesa javnosti i bez ijedne jedine lipe osigurane u proračunu. Molim Vas, Vijeće je donosilo odluku o poslu od 95 milijuna kuna, bez ijedne prebijene lipe! Naravno, posao koji tako krene, završi tužbom koja se s kamatama penje na 130 milijuna. Tako je radila gospođa Martinčević sa SDP-om, veli Čehok.

Što o svemu kaže varaždinski vijećnik i potpredsjednik Gradskog vijeća Davor Patafta čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...