Ivan Čehok najavio da neće sudjelovati u odlukama o Čistoći i novoj intendantici HNK Varaždina

| 28.1.2022. u 12:38h | Objavljeno u Aktualno

- Sedam mjeseci već pokušavam doznati tko je i zbog čega ugovorio, odnosno u sporazumu naveo, da će građani Varaždina plaćati nezakonitu i štetnu naknadu od 200 kuna, općini Davor kao i da li ima ta općina dozvolu za zbrinjavanje otpada. Postavio sam to pitanje danas na sjednici Odbora za financije, a odgovora nema - rekao je Ivan Čehok na početku današnje novinarske konferencije Nezavisne liste Ivana Čehoka.

Ujedno je i naglasio da povećanje cijene odvoza smeća Čistoće o kojoj će glasati na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak, 31. siječnja, stavlja vijećnike pred gotov čin s obzirom da je zakonska obveza da to moraju odlučiti upravo do 31. siječnja.

-  Ako netko želi sudjelovati u tome, neka sudjeluje, mi uopće ne želimo snositi odgovornost za tu odluku i ne želimo sudjelovati u takvom tipu donošenja odluke. Štetna je i mogli smo to donositi na drugačiji način. Činjenica je da do 31. siječnja moramo donijeti odluku, a sama sjednica je sazvana 31. siječnja. Bosilj i ekipa ne žele dati građanima i nama vremena da o nekim stvarima drugačije odlučimo, odnosno promijeniti odluke - objasnio je Čehok.

Također je istaknuo da neće sudjelovati u glasanju za novu intendanticu Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu jer smatraju da je medijska hajka oko HNK Varaždina bila orkestrirana da se ocrni bivšu intendanticu Jasnu Jakovljević.

viber_slika_2022-01-28_12-33-35-874.jpg

- Stečeni su bili uvjeti da se određene interesne skupine probiju u kazalištu, a mi u tome jednostavno sudjelovati ne možemo. Naša odgovornost je bila da se u četiri godine kazalište obnovi, a mi smo u tome uspjeli. Vi kada danas pogledate kazalište od kada smo otišli, nemate ni obnove, niti imate predstave, niti imate daljnjega programa. Imamo osam mjeseci potpunu blokadu - rekao je Čehok.

Kritizirao je također način na koji su podignuta izdvajanja za privatne vrtiće, a isto tako da povećanje izdvajanja za novorođene nije demografska mjera koja će promijeniti nešto bitno.

- I mi smo podigli izdajanja za vrtiće, ali oni su to napravili tako da su zablokirali sve investicije. Umjesto da su pet milijuna dali za izgradnju novog vrtića, jednostavno prenijeli u druge potrebe. Podigli su naknade za novorođene, ali uvjeren sam da to neće poboljšati stanje s demografskom obnovom - istaknuo je Čehok i naglasio da su radili na uštrb obnove grada i komunalne infrastkrukture.

viber_slika_2022-01-28_12-33-34-849.jpg

Mario Lešina se osvrnuo na stanje u Čistoći, ali i mnoge druge gradske tvrtke za koje smatra da su bile među najboljima u državi kada je Ivan Čehok bio na vlasti, a sada će prema njegovom mišljenju biti među najgorima. 

- Pokušava se zapakirati činjenica da je otvaranjem novog radnog mjesta zamjenika direktora Čistoće povećan operativni trošak za oko 200 tisuća kuna godišnje, plaćanjem veće nezakonite naknade po toni, dvostruko od onoga što zakonski propisano, također generiralo trošak i gube se korisnici. Sve je to polučilo gubitke Čistoće, a pokušava se upakirati u nešto drugo i staviti pred Gradsko vijeće za povećanje cijena, a amortiirat će loše odluke u vođenju u posljednjih šest mjeseci. Čistoća je za našeg mandata ostala u jako dobrom stanju kao i ostale gradske tvrtke. Ni jedan grad nema tako dobro uređene tvrtke, a sada se situacija već promijenila jako i bojim se da ćemo za šest mjeseci govoriti o najgorima gradskim tvrtkama u cijeloj Hrvatskoj - objasnio je Lešina.

Čehok je ujedno najavio da će tražiti da se na sjednici vijeća po hitnom postupku raspravlja i o direktoru Varkoma jer smatraju da je njegovo postavljanje na čelo te tvrtke bilo odrađeno na nezakonit način.