Ivan Čehok: Na sljedećoj sjednici predložit ćemo da Grad u potpunosti plaća školske obroke Foto: Martin Novosel

Ivan Čehok: Na sljedećoj sjednici predložit ćemo da Grad u potpunosti plaća školske obroke

| 13.9.2022. u 11:02h | Objavljeno u Aktualno

- Ovo je jedan prijedlog koji bi trebao biti iznad nekakvih dnevno-političkih i stranačkih opredjeljenja. Obrazovna politika je najbolji instrument društvene jednakosti i ravnopravnosti. Grad Varaždin je davno krenuo u stvaranje pretpostavki za jednakost šansi. Svaka škola ima dovoljno kapaciteta za jednu smjenu, svaka škola ima dvoranu, a financirali smo i niz drugih aktivnosti, a ono što je još preostalo je školska kuhinja. Do nas dolaze proturječne informacije, neke škole imaju bolju, neke lošiju hranu, a mi smatramo da nije dobar takav način prehrane u školama te ćemo u sljedećem rebalansu predložiti da se ide s novim sredstvima i da Grad preuzme u cijelosti trošak školske prehrane djece - rekao je Ivan Čehok na današnjoj novinarskoj konferenciji uoči sljedeće sjednice Gradskog vijeća koja bi se trebala održati negdje krajem rujna.

Smatra da će se zbog cijele situacije s energentima, povećanjem cijena za troškove grijanja, mnoga djeca dulje ostajati u školskom dnevnom boravku te bi zbog takve situacije sva djeca trebala imati jednak način ili približno jednak način prehrane u školi.

- Prema našoj računici Grad dobiva oko 800 tisuća kuna iz fonda spasa, projekt koji smo mi dobili, a ima i onaj dio koji smo dobili za zdravu prehranu, oko milijun kuna za subvenciju roditeljima te prema našoj računici je to ukupno oko 2 milijuna kuna, a s još 2,8 milijuna kuna sredstava Grad bi mogao podmiriti troškove prehrane za svu djecu i na taj način bi stvorili uvjete da sva djeca imaju jednake obrazovne šanse - objasnio je Čehok.

Smatra da bi se novac za to mogao preusmjeriti djelomično iz troškova koje se troše za pokroviteljstva i marketing manifestacija pod pokroviteljstvom Grada Varaždina.

- Ja ne vidim razloga da Grad mora davati milijun i pol kuna za Špancirfest. Špancirfest nije nikada bio bolji od 2006., 2007., 2008. i 2009. godine kada smo izdvajali za to 200 tisuća kuna. Ako smo tada mogli raditi najbolje Špancirfeste s 200 tisuća kuna, zašto to ne bismo mogli raditi danas za milijun kuna. Predlažemo da se rebalansom osiguraju sredstva te bi od 1. studenog djeca imala besplatan obrok jer to onda znači i pravo na besplatno školovanje - rekao je Čehok i naglasio da bi se trebalo više uložiti dječje vrtiće, odnosno javljati na više natječaja za europske fondove.

Smatra da će svi vijećnici podržati ovu inicijativu na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća.