Domaće je domaće: većina bi svoj ljetni godišnji odmor provela u Hrvatskoj Foto: Ilustracija/Pixabay

Domaće je domaće: većina bi svoj ljetni godišnji odmor provela u Hrvatskoj

VV | 28.5.2020. u 20:00h | Objavljeno u Aktualno

- Čak tri četvrtine Hrvata bi provelo ljetni godišnji odmor u Hrvatskoj, a samo bi trećina otvorila granice svim susjedima bez samoizolacije - pokazalo je to istraživanje koje je provedeno na Institutu za istraživanje tržišta i medija Mediana Fides.

Istraživanje je provedeno između 15. i 16. svibnja ove godine putem Medianinog web panela. U istraživanju je sudjelovalo 510 osoba starijih od 18 godina.

Podaci pokazuju da trećina Hrvata planira godišnji odmor ove godine (34 posto), a i da nema nikakvih ograničenja zbog pandemije, većina stanovnika naše zemlje, točnije 45,5 posto, se izjasnilo kako bi odmor proveli u Hrvatskoj.

U idealnim uvjetima, kada bi se ukinule mjere i oživio turizam, 14,2 posto ispitanika se izjasnilo da bi putovalo po Hrvatskoj po različitim krajevima i mjestima, 6,8 posto godišnji odmor bi provelo u hrvatskim planinama, pet posto u toplicama, dok bi morska turistička mjesta u Europi posjetilo 6,3 posto građana. Svega sedam posto izjasnilo se da bi godišnji odmor voljelo provesti izvan Europe.

slika2_god_odmor.png

Prema provedenom istraživanju u naredna tri mjeseca većina ispitanika ne planira nikakav put u inozemstvo (53,2 posto).

S obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, što je rezultat pravovremenog uvođenja mjera, Hrvati su dosta oprezni kad je u pitanju otvaranje granica, iako oporavak gospodarstva ovisi o turističkoj sezoni. Trećina Hrvata ne bi potpuno otvarala granice, trećina bi otvorila samo nekim susjedima, a trećina svim susjedima.

Označeno u