"Ako se ne povećaju koeficijenti, mi ćemo i dalje ostati zakinuti"

Napisao/la: IHR/Varaždinske vijesti -

Cijela Hrvatska ponovno je na nogama. Nakon cirkularnog štrajka po županijama, ovaj ponedjeljak je ponovno održan štrajk nastavnog i nenastavnog osoblja u svim osnovnim i srednjim školama, pa tako i u školama u Varaždinskoj županiji.Prema podacima sindikata, u Varaždinskoj županiji u štrajku je sudjelovalo 90,35% zaposlenih u osnovnim školama u kojima djeluje Sindikat hrvatskih učitelja, a štrajk je održan i u svim srednjim školama Varaždinske županije. Sindikati ne pristaju na ponudu premijera o povećanju osnovice plaće u državnim i javnim službama za 6,12 posto zbog čega se odgađa smanjenje stope PDV-a za jedan postotni bod. Iako bi se time povećale i plaće nastavnika i nenastavnog osoblja u školama, predstavnici sindikata u sustavu obrazovanja nezadovljni su jer se time ne rješava ono zbog čega su Hrvatsku digli na noge, a to problem koeficijenata u sustavu obrazovanja.

Glavni problem ostaje

- Unatoč ponudi o povećanju osnovice plaća svim zaposlenima u javnim i državnim službama neće se riješiti problem zbog kojeg smo u štrajku, a to je zaostajanje u koeficijentima – rekao je županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Zvonimir Lončar.
Županijska povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja Julijana Petrina kaže da premijer ponudom samo radi pritisak za prekid štrajka.
- Unatoč povećanju osnovice, zbog neusklađenih koeficijenata još više će se povećati nesrazmjer plaća. Svojim prijedlogom premijer bi povećao plaću svima u državnim i javnim službama, a moguće i sebi, jer osnovicu plaća za državne dužnosnike donosi Vlada - rekla je Petrina i navela primjer plaće učiteljice s 12 godina radnog staža koja ima VSS.
- Ona će sada u listopadu s povećanjem osnovice od 1. rujna dobiti 6.376 kuna neto plaću, dok bi s novom osnovicom koju je predložio premijer na kraju 2020. godine imala plaću 6.681 kuna, s time da bi to povećanje išlo u tri dijela, dakle radi se o povećanju plaća od oko 400-ak kuna - navela je Petrina.

Koliko iznose plaće?

Dok iz Vlade najavljuju angažiranje konzultantske tvrtke koja će analizirati koeficijente u državnim i javnim službama, mnogi se pitaju zašto s ovim povećanjem djelatnici u sustavu obrazovanja nisu zadovoljni jer kad se sve zbroji i oduzme, u konačnici će ipak dobiti veće plaće na svoje račune.
Da bi se razumjelo o čemu sindikati govore, treba znati kako se računaju plaće u javnim i državnim službama. Plaću službenika i namještenika čini umnožak koeficijenata složenosti poslova radnog mjesta na koje je službenik i namještenik raspoređen i osnovice za izračun plaća, uvećan za 0,5 posto za svaku navršenu godinu radnog staža. Na to idu još i dodaci, poput dodataka za posebne uvjete rada i slično, ali ih ne dobivaju svi zaposleni u sustavu obrazovanja, već samo neki za specifične situacije. Osnovica plaće za državne i javne službenike određena je Kolektivnim ugovorom i prema onome, koji je trenutno na snazi, osnovica za plaće od 1. rujna u ove godine iznosi 5.695,87 kuna bruto (počevši s plaćom za mjesec rujan koja je isplaćena u listopadu 2019).

Više o ovoj temi pročitajte u novom broju Varaždinca...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.