ISTRAŽILI SMO Što se događa na lokaciji nekadašnjeg Mundusa

vv | 26.2.2024. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

Nakon niza godina zapuštenosti, novi vlasnici nekadašnje tvornice namještaja Mundus, prošle su godine počeli rušiti dio starih objekata i raščišavati prostor, što je mnogima bio znak da će ova ogromna parcela varaždinske gospodarske zone konačno dobiti neku novu namjenu. Međutim, kako doznajemo, na lokaciji postoje problemi oko zbrinjavanja određene vrste otpada.

Nadzori su u tijeku

Inspekcija zaštite okoliša Državnog inspektorata potvrdila nam je da, postupajući po službenoj dužnosti, na toj lokaciji “obavljaju inspekcijske nadzore nad više pravnih osoba vezano za gospodarenje otpadom”. Iz Inspektorata napominju da su inspekcijski postupci u tijeku te da su dosad zbog povreda Zakona o gospodarenju otpadom za navedenu lokaciju izdali dva rješenja i dva prekršajna naloga.

Nakon pokretanja stečaja 2011. godine i konačnog gašenja Mundusa 2015. godine, ogromna parcela koja se proteže na više od 120.000 četvornih metara i na kojoj je bilo dvadesetak objekata, promijenila je više vlasnika te je danas u vlasništvu tvrtke Mundus Nova Projekt, sa sjedištem u Zagrebu, čiji je direktor i vlasnik Luka Borić. Na naše pitanje jesu li problemi sa zbrinjavanjem otpada nastali tijekom rušenja objekata, vlasnici odgovaraju da radove izvode prema projektima temeljem kojeg su ishodili sve potrebne dozvole te da su angažirali izvođača koji također posjeduje potrebne dozvole.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...