Ispraćaj tijela fra Bonaventure Dude večeras nakon mise u crkvi sv. Ivana Krstitelja

Varaždinske vijesti | 4.8.2017. u 08:07h | Objavljeno u Aktualno

Ispraćaj tijela fra Bonaventure Dude koji je jučer preminuo u Franjevačkom samostanu sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu iz varaždinskog samostana bit će danas, 4. kolovoza, nakon večernje svete mise u crkvi sv. Ivana Krstitelja.

Misa započinje u 18.30 sati, predvodit će je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, u zajedništvu s provincijalom Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda i drugim svećenicima braćom franjevcima. Po završetku mise bit će i obred ispraćaja te će tijelo pokojnog fra Bonaventure biti prevezeno u Zagreb.

Fra Bonaventura Duda, franjevac-svećenik, bio je član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, a preminuo je u Varaždinu u 94. godini života, 76. redovništva i 68. svećeništva.

Većinu života živio je i djelovao u Franjevačkom samostanu sv. Franje na Kaptolu u Zagrebu, a smatran je najuglednijim franjevcem na hrvatskom jezičnom području.

Bio je teolog, bibličar, profesor-emeritus Sveučilišta u Zagrebu, prevoditelj, poliglot, pisac i pjesnik, kateheta, pedagog, skladatelj, dopisni član HAZU, zanosni propovjednik Božje riječi. Od 1946. godine objavio je mnoštvo znanstvenih, stručnih i kulturnih priloga te više od 40 knjiga, a dobitnik je mnogih nagrada i priznanja.

Od Republike Hrvatske odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, uz brojne druge nagrade dobio je i Nagradu Grada Rijeke za životno djelo.

Označeno u