Iseljenici i radnici na crno uskoro bi mogli ostati bez besplatnog zdravstvenog osiguranja

MGA | 12.1.2022. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

 Najmanje 300.000 osiguranika HZZO-a moglo bi ostati bez prava na zdravstveno osiguranje, a među njima su prvenstveno iseljenici koji su otišli raditi izvan Hrvatske, najavio je ministar zdravstva Vili Beroš, a prenosi Novi list.

U sklopu reforme zdravstva ministar je najavio i »čišćenje« evidencije HZZO-a od osiguranika koji po svom statusu više nemaju pravo na državno zdravstveno osiguranje.

To se uglavnom odnosi na iseljenike koji su napustili Hrvatsku i otišli raditi u inozemstvo, a ostali su na popisu osiguranika HZZO-a i uredno koriste zdravstvene usluge u Hrvatskoj, iako ne uplaćuju ništa u zajednički zdravstveni fond.

Dobar dio njih radije dolazi doktoru ili zubaru u Hrvatsku jer im je to, uz zdravstvenu iskaznicu HZZO-a, daleko povoljnije nego platiti istu uslugu u državi u kojoj trenutno žive. Po nekim procjenama, to čini čak dvije trećine hrvatskih državljana koji rade u inozemstvu.

Za mjesec dana, nakon usporedbe baza podataka HZZO-a i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), sve osobe koje nisu u evidenciji zavoda za zapošljavanje, a ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje kao nezaposlene osobe ili članovi njihovih obitelji, ostat će bez zdravstvenog osiguranja.

- Nakon što je Hrvatsku napustio velik broj građana u potrazi za poslom, baza podataka HZZ-a se ispraznila, no u HZZO-u nije. Dio iseljenika brisan je s popisa osiguranika HZZO-a početkom ljeta, kad su razmjenom podataka s MUP-om u HZZO-u uspjeli popis osiguranika očistiti od osoba koje su se odjavile iz Hrvatske.

Tako ispada da je, unatoč inozemnom zdravstvenom osiguranju, jeftinije doći u Hrvatsku zubaru, jer naši radnici vani možda imaju uplaćenu minimalnu košaricu osiguranja koja im ne pokriva sve usluge koje mogu besplatno dobiti u Hrvatskoj - prenosi Novi list.

Prema procjenama, kad bi se sa zdravstvenog osiguranja maknulo oko 300.000 ljudi, za koje sada država uplaćuje zdravstveni doprinos, za državni proračun bi to godišnje značilo uštedu od čak 2,7 milijardi kuna. I to ne računajući trošak zdravstvene usluge koje takvi osiguranici u Hrvatskoj svake godine obave.

Osim iseljenika, na meti čišćenja baze podataka HZZO-a naći će se i građani koji nisu napustili zemlju, a koriste povlasticu besplatnog zdravstvenog osiguranja iako za njega ne uplaćuju doprinos. Tako bi bez iskaznice mogli ostati i oni koji rade na crno, Zavod za zapošljavanje ih je skinuo s popisa nezaposlenih, a oni i dalje koriste zdravstveno osiguranje. Žele li i dalje biti zdravstveno osigurani, morat će se prijaviti na burzu rada i pronaći legalan posao, odnosno uplaćivati pripadajuće poreze i doprinose.