Ipak ostaje povratnica iz Irske, koja je zbog birokratskih prepreka razmišljala o ponovnom odlasku

vv | 22.10.2024. u 22:33h | Objavljeno u Aktualno

Zdenko Štriga, viši savjetnik pri Vladi RH, koji je dodijeljen Ministarstvu demografije i useljeništva, zajedno s gradonačelnikom Zadra, Brankom Dukićem, susreo se s povratnicom

Duboko me pogodila priča povratnice iz Irske, koja se suočila se s nizom birokratskih prepreka po povratku u Hrvatsku. Njezino iskustvo, koje je podijeljeno na društvenim mrežama, odnosno medija, izazvalo je val reakcija i postavilo pitanje: kako je moguće da se netko tko se odluči vratiti kući mora boriti s toliko administrativnih prepreka? Jer, u trenutku kada tehnologija i moderni sustavi mogu olakšati procese, ovakve priče o povratku u domovinu ne bi smjele biti ispunjene frustracijama, navodi Zdenko Štriga, viši savjetnik pri Vladi RH, koji je dodijeljen Ministarstvu demografije i useljeništva, pa je razumljivo da je i zbog toga odlučio reagirati kao dugogodišnji zagovornik povratak dijaspore i čelnik udruge Marshall Plan Hrvatska – Budućnost uz dijasporu

Kako naglašava, kao posebni savjetnik Vlade RH pri Ministarstvu demografije i useljeništva, s dugogodišnjim iskustvom u radu s hrvatskom dijasporom, uvijek nastoji ukazati na problematiku oko povratka iseljenika, ali ujedno i ponuditi kvalitetna rješenja.

-Kada sam pročitao priču o gospođi povratnici iz Irske, nisam mogao ostati ravnodušan. Svakodnevno primam pozive od Hrvata iz cijelog svijeta koji traže informacije i pomoć, no ovaj slučaj me posebno uznemirio. Njezino iskustvo, obilježeno brojnim administrativnim preprekama, izazvalo je ozbiljnu zabrinutost. Može li se u zemlji koju toliko volimo i za koju toliko radimo, išta ostvariti na regularan način? Upravo zbog toga smatram da je nužno poduzeti konkretne korake kako bi se stvorili jasni i efikasni procesi za sve povratnike, osiguravajući da se osjećaju dobrodošlo i cijenjeno, umjesto obeshrabreno birokratskim zaprekama, objašnjava.

Zbog tromosti sustava, osjećao je ljutnju i frustraciju te se odlučio za brzu reakciju.

- Ovo iskustvo povratnice iz Irske kao da je poništilo sav trud i napore koje sam uložio u poticanje povratka dijaspore. Pitao sam se: zar moj rad, intervjui i apeliranja da se mnoge stvari promijene, nisu dovoljni? Odmah sam odlučio djelovati. Pisao sam uredništvu portala DNEVNIK.HR, tražeći način da stupim u kontakt s povratnicom. U ime institucija i udruga koje bi trebale biti uz nju, htio sam se ispričati zbog neugodnosti koje je doživjela. Također, ponudio sam osobnu pomoć i pozvao je da ne odustane od svoje odluke da ostane u Hrvatskoj. Zahvaljujem DNEVNIK.HR na brzoj reakciji koja mi je omogućila da uputim ovu poruku i ponudim rješenje, poručuje Štriga.

I tako se u nedjelju, nedugo nakon prezentacije planova u Varaždinskoj županiji,  uputio u Zadar kako bih pružio pomoć mladoj povratnici iz Irske koja se suočila s birokratskim problemima prilikom povratka.

-Gospođa, koja je trudna, odlučila se vratiti u Hrvatsku da bi njezino prvo dijete bilo rođeno u domovini. Organizirali smo sastanak na kojem je prisustvovao i gradonačelnik Zadra, gospodin Branko Dukić, koji je po struci ginekolog, što je dodalo dodatnu simboliku i empatiju cijeloj situaciji. Unatoč tome što je gradonačelnik imao obveze i pripremao se za put u Italiju, našao je vremena u na tome mu zahvaljujem,  veli Štriga, koji je bio vođen željom da svaka Hrvatica i svaki Hrvat žive dostojanstveno u svojoj zemlji..

Razgovor s gospođom, kako naglašava, bio je vrlo konstruktivan.

- Iz prve ruke sam dobio detaljan uvid u njezine poteškoće s prijavom boravišta i zdravstvenim osiguranjem. Gradonačelnik Dukić pokazao je veliko razumijevanje te je obećao maksimalnu podršku da bi gospođa što prije sredila svu potrebnu dokumentaciju i osiguranje. Obećao je da će Grad Zadar učiniti sve što je potrebno da bi trudna povratnica dobila svu potrebnu medicinsku skrb i kako bi njezina integracija bila olakšana. Ukratko, nedjelja je bila iznimno pozitivan dan za gospođu povratnicu, ali i za sve nas, uključujući i našu Udrugu, koja neumorno radi na pomoći povratnicima, naglašava Štriga.

To što se dogodilo u nedjelju, nakon brojnih objava o problemima povratnika, vidi kao jedan uspješan korak prema stvaranju pozitivne klime dobrodošlice za sve Hrvate iz dijaspore, koji se odluče vratiti u domovinu.

-Povratnica, čija je priča privukla pažnju javnosti, odlučila je ostati u Hrvatskoj, ali i anonimna jer živi u maloj sredini, gdje su ljudi često skloniji negativnim nego pozitivnim reakcijama. Nije željela da njezina frustracija i potraga za rješenjem dodatno zakompliciraju njezin život. Njena privatnost je razumljiva, s obzirom na to da u malim sredinama često prevladavaju predrasude, a negativni komentari brzo dobiju maha. Umjesto rješavanja problema, mnogi su skloni osuđivanju i stvaranju predrasuda o osobama koje ne poznaju. No, njezina anonimnost ne umanjuje važnost priče, već naglašava potrebu za empatijom i razumijevanjem, umjesto osuđivanja, upozorava.

Ovaj slučaj, kako dodaje, ukazuje na važnost pružanja podrške povratnicima i fokusiranja na olakšavanje njihova povratka, umjesto širenja negativnosti.

-Naša udruga „Marshall Plan Hrvatska – Budućnost uz dijasporu“ nastoji olakšati proces povratka i ubrzati integraciju povratnika u društvo. Radimo na tome da Hrvatska postane dom u kojem će se svi povratnici osjećati sigurno i dobrodošlo. Tako smo izašli u susret i povratnici iz Australije.  Svjesni smo koliko birokracija može biti frustrirajuća i koliko povratnici trebaju podršku. Priče poput ove samo dodatno potvrđuju da su reforme neophodne. U suradnji s relevantnim institucijama, nastojimo osigurati da se svi povratnici osjećaju dobrodošlo i podržano, kako bi njihova odluka o povratku postala priča uspjeha, a ne frustracije. Svakodnevno radimo na izgradnji sustava koji će smanjiti birokratske prepreke i omogućiti brže i učinkovitije rješavanje problema. Pozitivne priče povratnika mogu postati snažan poticaj drugima da se vrate, a naš cilj je stvoriti okruženje u kojem će to biti moguće bez nepotrebnih prepreka, poručuje Štriga, koji veli da je iskustvo povratnice iz Irske još je jedan podsjetnik da pred nama stoji važan zadatak: stvaranje uvjeta za povratak, koji će biti jednostavni, učinkoviti i bez stresa.

australija.jpg