Ipak ništa od razgovora o Varaždinu kao mogućoj lokaciji za novu tvornicu Volkswagena

vv | 20.11.2019. u 20:55h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Varaždin, Ivanić-Grad i Dugo Selo tri su lokacije koje Volkswagenu za njegovu novu tvornicu predlaže Ministarstvo gospodarstva RH, odnosno Vlada RH. Ustvrdio je to ministar gospodarstva Darko Horvat tijekom HUP-ove konferencije „Industriji 4.0 prilika i / ili izazov“,  održane u varaždinskom boutique hotelu Park, napominjući da se na drugim lokacijama nije uspjelo naći milijun kvadrata  spremnog zemljišta i drugi od 40 parametara, među kojima su ljudski i obrazovni kapaciteti, a koje je Vlada RH dobila od njemačkog proizvođača automobila

-Želimo Hrvatsku brendirati kao destinaciju izvrsnosti i - ili ćemo si sami stvoriti takve prilike - ili ćemo ostati na prodaji Sunca i čistog mora, ili pak zdrave hrane, iako dobar dio hrane zapravo uvozimo, naglasio je Horvat te najavio da razgovori o tome da VW ostvari svoju investiciju u Hrvatskoj počinju u srijedu s Angelom Merkel, koja boravi u Zagrebu na skupu EPP.

Međutim, gostujući danas u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada", Horvat je izjavio kako „želimo takvog diva u Hrvatskoj, ali je u ovom trenutku razgovarati o VW-u preuranjeno“.

 -Dobijem li priliku u neposrednom razgovoru ponuditi uvjete koje Hrvatska može pružiti jednoj takvoj investiciji, to ću učiniti, rekao je Horvat, odajući da ne očekuje razgovore njemačke kancelarke Angele Merkel i premijera Andreja Plenkovića na tu temu, budući da je VW privatna kompanija.

Horvat je još prije mjesec dana najavio da će se Hrvatska uključiti u borbu za tvornicu  Volkswagenu vrijednu 1,3 milijarde eura. Ova tvornica, čijih bi 4.000 radnika proizvodilo 300.000 vozila godišnje, trebala se graditi u turskom Izmiru, ali je taj plan stavljen na čekanje zbog eskalacije sukoba u Siriji. To je zasmetalo i sindikatu u VW-u pa su se odmah  javile druge zemlje zainteresirane za tvornicu, kao što su Srbija i Rumunjska.  

 Međutim,  čelnik VW-a Andreas Tostmann još je krajem listopada rekao da je odluka o lokaciji tvornice na čekanju, ali da ne traže alternativnu lokaciju, koja bi trebala biti poznata do kraja godine.