INTERVJU s Brankom Topićem: "Svima se isplati ulagati u školstvo, osim RH"

| 11.9.2017. u 16:52h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Ova nagrada mi je iznenađenje i veliko priznanje, ali to ne smatram priznanjem samo meni, nego svima koji rade s nadarenom djecom – veli varaždinski profesor Branko Topić, kojem je na svečanoj sjednici povodom Dana Varaždinske županije dodijeljena nagrada za dugogodišnji rad s nadarenim učenicima, osobito vođenje Centra izvrsnosti za matematiku te ukupni doprinos obrazovanju u Varaždinskoj županiji.

Ovaj ugledni i omiljeni profesor, koji je od rujna u mirovini, čitav je svoj radni vijek proveo u jednoj školi, iako se to ne bi moglo zaključiti na temelju njezinih imena. Naime, 1977. godine zaposlio se u ondašnjem Školskom centru za obrazovanje NGRM kadrova u Varaždinu, a od 1992. godine radi u Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin, jednoj od dvije škole nastale iz NGRM centra.

Počeo je raditi kao nastavnik matematike, iako je inženjer po struci, a rad s nadarenom djecom bio mu je posebno zadovoljstvo, što je na kraju rezultiralo otvaranjem Centra izvrsnosti za matematiku u Varaždinu u kojem se svim učenicima pruža podjednaka šansa za razvijanje darovitosti.

- Volio sam raditi s nadarenom djecom i njih sam uvijek i posebno tretirao tijekom nastave. Uvijek sam im dao izazovnije i teže zadatke - prisjeća se Topić, dodajući da se u radu vodio primjerom svog razrednika Bože Radovića koji je i njega te ostale kolege, koji su pokazivali interes za matematikom, na sličan način tretirao.

- Znao nas je provocirati težim stvarima i puno sam od njega naučio – dodaje sugovornik. Napominje da je oduvijek razmišljao kako unaprijediti rad s nadarenima, ali u početku nije bilo baš sluha.

- Kada mi je krenula kćer u prvi razred Gimnazije, počeo sam raditi s jednom grupom od pet učenika. Među njima je bila i moja kćer i od te ekipe četvero njih plasiralo se na državno natjecanje – prisjeća se sugovornik, dodajući da je tada Varaždinska županija, nakon 28 godina, imala prvaka u matematici iz srednje škole.

Sljedeće godine već su bila dva državna prvaka u srednjoj školi, i to je “otvorilo vrata” ideji osnivanja Centra izvrsnosti. - Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. Miroslav Huđek, voditelj županijskog vijeća profesor Miroslav Smuđ i ja razradili smo prijedlog koji je župan Čačić odmah prihvatio. Osnovali smo Centar izvrsnosti 28. svibnja 2008. i tada su krenuli rezultati. Ono što je mene uvijek kopkalo je činjenica da u generaciji uvijek postoje genijalci, ali i oni koji bi sustavnim radom stali uz bok s njima.

I uspjeli smo. Imali smo dva puta po pet učenika na državnom iz iste generacije od 20-tak pozvanih, što je u odnosu na veličinu naše županije nevjerojatan omjer – ukazuje sugovornik, dodajući da, iako je sada u mirovini, neće mirovati, već će se i dalje baviti matematikom.

Generacije učenika profesora Topića pamte kao strogog i vrlo zahtjevnog profesora. Mnogi su krenuli njegovim stopama te su danas poznati inženjeri i profesori matematike.

- Bio sam strog nastavnik i teško sam pisao četvorke i petice, odnosno za njih sam jako puno tražio. Rekao sam djeci: kome napišem četvorku može upisati bilo koji fakultet, a dok napišem peticu - takvi mogu ići i studirati matematiku - veli Topić.

Napominje da se držao pristupa koji glasi “vuk sit i ovce na broju”.
- Pripremao sam im zadatke koji će im trebati u životu, voljeli oni to ili ne. Ponudio bih im tri razine težine zadataka i na taj bi se način odmah napravila selekcija. Djeca su sama odlučivala koliko će se založiti za svoj uspjeh - objašnjava Topić te priznaje da nije bio previše demokratičan jer djeca su premlada da bi znala što žele i što će im trebati od matematike.

           Cijeli razgovor pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u